Foto: EPA/LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un Rīgas domes Satiksmes departaments ir sagatavojuši grozījumus līgumā starp "Rīgas satiksmi" un pašvaldību par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, lai nodrošinātu bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantošanas iespējas personām, kuras privātā transportlīdzekļa vietā stipras snigšanas laikā izvēlas lietot sabiedrisko transportu.

Grozījumi līgumā jau 18.decembrī, tiks iesniegti Rīgas domes sēdē izskatīšanai un apstiprināšanai, stāstīja Rīgas domes pārstāve Anna Kononova. Papildus tiks izstrādāta detalizēta kārtība par šo noteikumu piemērošanu praksē un atbildības sadalījumu.

Neraugoties uz pārmetumiem, ka šādas priekšrocības autovadītājiem diskriminē pārējos rīdziniekus, kuriem par sabiedrisko transportu ir jāmaksā neatkarīgi no laika apstākļiem, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzsver, ka šī lēmuma mērķis ir atvieglot ceļu uzturēšanas darbus ziemas apstākļos snigšanas laikā un mazināt sastrēgumus uz ielām.

Kā ziņots, Ušakovs nesaskata pretrunas atļaujā autovadītājiem stipras snigšanas laikā bez maksas izmantot sabiedrisko transportu - tā nav sociālās palīdzības atbalsta programma, bet gan satiksmes intensitātes mazināšanas un sastrēgumu mazināšanas pasākums, lai atvieglotu ielu uzturēšanas tehnikas darbu.

Pēc Ušakova kā uzņēmuma kapitāldaļu turētāja rīkojuma "Rīgas satiksmes" valdei uzdots izvērtēt un pilotprojekta vai eksperimenta kārtībā pārliecināties, kā un vai šī sistēma strādā, ir efektīva un sevi attaisno, nodrošinot braukšanu transportā bez maksas tām personām, kuras uzrāda transporta tehnisko apliecību.

Pēc SIA ''Rīgas satiksme'' sniegtās informācijas, pirmajā dienā, kad tika veikts šis eksperiments, šo iespēju izmantoja aptuveni 2000 autovadītāju, kas norāda uz to, ka pilotprojekts ir sevi attaisnojis, uzsvēra Kononova.

Sagatavojot grozījumus līgumā, arī turpmāk atbildīgais par savlaicīgu komunikāciju un uzdevuma sagatavošanu, pamatojoties uz meteoroloģiskajām prognozēm, būs Rīgas domes Satiksmes departaments.

Tiesībsargs gan ir pretējās domās - viņš uzskata, ka Rīgas domes lēmumā par braukšanas maksas atvieglojumiem personām, kurām ir transportlīdzekļu reģistrācijas apliecība, tiek radīta nevienlīdzīga attieksme pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu.

Jau ziņots, ka Rīgas autovadītāji stipras snigšanas laikā, uzrādot transportlīdzekļu reģistrācijas apliecību, sabiedriskajā transportā varēs pārvietoties bez maksas.

Par derīgām braukšanai sabiedriskajā transportā tiks uzskatītas arī, piemēram, tehniskās pases, kuras izsniegtas uz līzinga kompāniju, citu ģimenes locekļu vai citu personu vārda.

Pašvaldība informēs par prognozēto snigšanu jau iepriekšējā dienā. Informāciju, kad šādi atvieglojumi stājas spēkā un tiek pārtraukti, varēs atrast pašvaldības interneta vietnēs "www.sniegs.riga.lv" un "www.riga.lv", kā arī par to tiks informēti plašsaziņas līdzekļi.

Intensīvas snigšanas apstākļos pašvaldība aicina iedzīvotājus pēc iespējas izvairīties no personīgo transporta līdzekļu izmantošanas un pārvietoties ar sabiedrisko transportu. Savukārt, izmantojot personīgo transportu, jārēķinās ar to, ka ir jāplāno vairāk laika ierastā maršruta mērošanai, paredzot tam papildu 15 līdz 20 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!