Foto: AFP/Scanpix/LETA

Iebraucot Latvijā no Krievijas vai Baltkrievijas, būs jāveic Covid-19 tests, otrdien, 6. jūlijā, lēma valdība.

Paredzēts, ka, ieceļojot Latvijā no attiecīgām valstīm, par saviem līdzekļiem nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā jāveic Covid-19 tests, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā, rakstīts projekta anotācijā, ko uz valdības sēdi iesniegusi Iekšlietu ministrija (IeM).

Lai nodrošinātu personai, kura ieceļo Latvijā, šķērsojot ārējo sauszemes robežu, nekavējošu iespēju veikt Covid-19 testu, projekts paredz šī testa veikšanu četrās robežšķērsošanas vietās - "Grebņeva", "Terehova", "Pāternieki" un "Silene".

Lēmums pieņemts, ņemot vērā lipīgākā vīrusa Covid-19 delta paveida izplatību Krievijā, ir būtiski veikt plašu testēšanu. Neveikt Covid-19 testu robežšķērsošanas vietās varēs bērni, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu. Tāpat jaunais noteikums neattieksies uz diplomātiskās pases turētājiem.

Persona, kura būs veikusi Covid-19 testu robežšķērsošanas vietā, tā rezultātu arī sagaidīs šīs vietas teritorijā. Tikai pēc Covid-19 testa rezultātu uzrādīšanas Valsts robežsardzei un pēc tās dotās atļaujas, persona varēs atstāt robežšķērsošanas vietas teritoriju.

Attiecīgajos gadījumos, ja Covid-19 testa rezultāts būs pozitīvs vai persona atteiksies veikt testu, personai ir noteikts pienākums nekavējoties doties obligātajā izolācijā uz kādu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā tūristu mītņu sarakstā minētajām tūristu mītnēm. Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nogādās personu uz tūristu mītni vai attiecīgajos gadījumos dzīvesvietu obligātās izolācijas ievērošanai.

Situācijā, ja minētā persona izrāda agresiju vai citādas izpausmes, kas varētu liecināt par šīs personas bīstamību, Valsts policija sniegs palīdzību Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam nogādāšanas procedūrā, nodrošinot personas apsardzību, norāda ministrija.

Ievērojot to, ka ir nepieciešams laika posms, lai attiecīgajās robežšķērsošanas vietās izvietotu testēšanas punktus, ir paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā 2021. gada 12. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!