Foto: Shutterstock

Kamēr marihuāna netiks svītrota no starptautiski kontrolēto narkotiskās vielas saturošo augu sarakstiem, diskusijas par marihuānas legalizāciju, tai skaitā, piemēram, tās audzēšanas dekriminalizāciju, Latvijā ir neauglīgas, uzskata Iekšlietu ministrija (IeM).

IeM skaidroja, ka marihuāna ir starptautiski kontrolēto narkotiskas vielas saturošo augu sarakstā, kas nostiprināts ar attiecīgajām ANO pretnarkotiku konvencijām. Latvija ir ratificējusi šīs konvencijas bez atrunām.

Atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem jautājumi par narkotiskajām un psihotropajām vielām, kā arī tās saturošiem augiem piemērojamo kontroles pasākumu noteikšanu tiek lemti, primāri vadoties no attiecīgo vielu ietekmes uz cilvēku veselību. Arī kriminālatbildība par attiecīgo vielu nelegālo apriti tiek noteikta, "ņemot vērā šo vielu kaitējumu cilvēka veselībai un bīstamības pakāpi", norāda IeM.

Vērtējot iniciatīvas pieteicēju aprakstā minētos citu valstu piemērus, IeM vērš uzmanību, ka citu valstu rīcības un prakses atbilstības minētajām ANO konvencijām vērtēšana ir Starptautiskās narkotiku kontroles valdes prerogatīva. Atbilstoši šīs valdes līdzšinējiem vērtējumiem visi gadījumi, kad marihuāna ir padarīta par brīvi pieejamu sabiedrībai nezinātniskiem vai nemedicīniskiem mērķiem, esot atzīti par rīcībām, kas ir pretrunā ar attiecīgajām ANO konvencijām.

IeM neesot pamata apšaubīt minētās valdes vērtējumus, ņemot vērā, ka tās mandāts ir nostiprināts minētajās ANO konvencijās un Latvija, tāpat kā visas ANO dalībvalstis, ir vairākkārt apliecinājusi valdes vadošo lomu ANO konvenciju ieviešanas uzraudzībā.

Vienlaikus IeM vērš uzmanību, ka 2013.gadā līdz ar grozījumiem Krimināllikumā Latvija ir atteikusies no brīvības atņemšanas soda par nelikumīgu narkotisko vielu, arī marihuānas, lietošanu vai glabāšanu un iegādi nelielā apmērā bez realizācijas nolūka. Tādējādi Latvija seko ES kopējai narkotiku politikas nostājai par kriminālsodu politikas mīkstināšanu un ieslodzījuma alternatīvām narkotiku lietotājiem, ja to vienīgais likumpārkāpums ir narkotiku, tai skaitā marihuānas, neatļauta lietošana.

"Jau šodien par marihuānas, kā arī cita veida narkotiku neatļautu lietošanu, kā arī glabāšanu nelielos apmēros sākotnēji ir paredzēta tikai administratīva atbildība. Turklāt gan Administratīvo pārkāpumu izskatīšanas procesā, gan kriminālprocesā personām, kuras ir neatļauti lietojušas narkotiskās vielas, ir radīta virkne likumīgu iespēju būt atbrīvotām gan no administratīvā, gan kriminālsoda," norāda IeM.

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" par marihuānas dekriminalizāciju parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, kas nozīmē, ka šo iniciatīvu var iesniegt parlamentā.

Iniciatīvas autors Āris Ābele aicina atbalstīt iniciatīvu atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta paša vajadzībām personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu.

Ābele domā, ka tas ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību. Iniciatīvas autors atzīmē, ka esot vairākas valstis, kurās marihuāna ir legāla vai dekriminalizēta lielākos vai mazākos apmēros.

Iniciatīvas autors pauž uzskatu, ka šādu izmaiņu gadījumā "ievērojami samazināsies cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lieto alkoholu", "daudziem jauniešiem vairs nebūs sabeigtas dzīves ar nesamērīgi lieliem cietumsodiem", samazināšoties "legālo", ar ķīmiju apsmidzināto narkotiku lietošana u.tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!