Foto: LETA
Analizējot atbildīgo dienestu darbu Mārupītes ķīmiskā piesārņojuma novēršanā pēc ugunsgrēka sadzīves ķīmijas preču noliktavā, Iekšlietu ministrija secinājusi, ka visi strādājuši labi, izņemot Valsts vides dienestu, kas notikuma vietā ieradies pārāk vēlu un pārāk lēni veicis piesārņojuma analīzi.

Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāve Gunta Skrebele informē, ka atzinīgi novērtēts glābšanas darbos iesaistīto Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts policijas, Nacionālo bruņoto spēku, SIA "Ekoosta" un Rīgas un Mārupes pašvaldības dienestu sniegtais atbalsts avārijas seku likvidēšanā.

Savukārt kā novēlota ir novērtēta Valsts vides dienesta ierašanās notikuma vietā un kaitīgās vielas noteikšanas laiks, kas ilga astoņas stundas – šāds reaģēšanas laiks krīzes situācijā ir nesamērīgi ilgs, uzskata IeM.

Delfi Aculiecinieks fotogalerija: Ķīmiskā avārija Mārupītē


Tomēr secināts arī, ka ir jāuzlabo dienestu sadarbība un informācijas pieejamība. Analizējot notikumus, konstatēts, ka VUGD uz izsaukumu izbrauca kā uz ugunsgrēku, nevis ķīmisko avāriju, jo dienestam nebija pieejas informācijai par šajās noliktavās glabātajām ķīmiskajām vielām. "Līdz ar to ir nepieciešams veikt pasākumus, lai uzlabotu iesaistīto dienestu operatīvu pieeju aktuālākajai informācijai par ķīmiskajām vielām, kas glabājas noliktavās. Tā ietvaros, VUGD precizēs informāciju par objektiem, kuros uzglabājas ķīmiskas vielas un tajos esošajiem ķīmisko vielu apjomiem," norāda IeM.

VUGD arī nolēmis aicināt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju pārskatīt normatīvo aktu prasības objektiem, kuros glabājas ķīmiskas vielas noteiktā apjomā, nosakot, ka tajos jāizbūvē rūpnieciskās kanalizācijas sistēmu, kas ierobežotu dzēšanas darbu rezultātā radušos piesārņoto ūdeņu nokļūšanu kopējā kanalizācijā.

Jau ziņots, ka 3.jūlija naktī noliktavu un biroja telpu kompleksā "Baltais vējš" notika tīšām izraisīts ugunsgrēks, kura dzēšanas laikā no profesionālās sadzīves ķīmijas noliktavas vidē nonāca kaitīgas ķīmiskas vielas, piesārņojot Mārupīti un Māras dīķi un radot būtisku kaitējumu videi.

Pēc ugunsgrēka noliktavas teritorijā savāktas 133,5 tonnas dažāda veida bīstamo vielu un 150 kubikmetri ķīmiskām vielām piesārņotu būvgružu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!