Foto: LETA
Saeima ceturtdien steidzamības kārtā atbalstījusi grozījumus Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā. Tie paredz pagarināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku piektdien līdz pulksten 20.

Grozījumus Saeimā ceturtdienas pēcpusdienā iesniedza vairāki opozīcijas deputāti.

Līdz šim likums paredzēja, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iecirkņi piektdien strādās no pulksten 10 līdz 16, taču, ņemot vērā šodienas vēlēšanu sistēmas tehniskās ķibeles, deputāti lēma šo laiku pagarināt par četrām stundām.

"Latvijas Republikas 13. Saeimas deputāti ir satraukti par izveidojušos situāciju un uzskata, ka sagatavotie likuma grozījumi pagarina vēlēšanu iecirkņu darba laiku piektdienā līdz plkst. 20.00 un palielina vēlētāju iespējas piedalīties vēlēšanās," skaidrots grozījumu anotācijā.

Grozījumus iepriekš izskatīja arī Finanšu ministrija. Saskaņā ar ministrijas pausto, nepieciešamais finansējums grozījumu īstenošanai tiks nodrošināts valsts budžeta 2019. gadam līdzekļu ietvaros.

Grozījumi likumā vēl ir jāizsludina Valsts prezidentam.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ceturtdienas rītā konstatēti traucējumi EP vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā, līdz ar to nobalsot citā iecirknī nebija iespējams.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicināja vēlētājus doties balsot uz savu vēlēšanu iecirkni. Ceturtdien tas bija izdarāms līdz pulksten 12. Tāpat CVK informēja, ka arī piektdien varēs nobalsot savā vēlēšanu iecirknī.

Arī vēlēšanu dienā, 25. maijā, balsot būs iespējams tikai savā iecirknī no pulksten 7 līdz 20.

CVK patlaban apzina iespējamo sistēmas traucējumu iemeslu, bet pieļauj, ka visdrīzāk tas saistīts ar pa nakti uzstādītajiem sistēmas atjaunojumiem. CVK sola ziņot, kad vēlētājiem atkal būs iespēja nobalsot citā iecirknī.

Ziņots, ka šajā sestdienā, 25. maijā, vēlētāji Latvijā pulcēsies vēlēšanu iecirkņos, lai izraudzītos astoņus EP deputātus, kuri nākamos piecus gadus pārstāvēs Latvijas intereses Eiropas Savienībā (ES). Vairāk par vēlēšanu norisi var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!