Foto: F64
Eiropas Parlamenta (EP) otrdien ar nozīmīgu balsu pārsvaru atbalstīja vienotas Eiropas patentu aizsardzības sistēmas izveidi.

Otrdien atbalstītie likumi skar trīs jomas: vienotais patents, valodas lietojums un vienotā patenta tiesa. Vienota Eiropas patenta aizsardzības likumu pieņemšana ilga gandrīz 40 gadus un jaunā sistēma pasargā izgudrojumus, samazina izmaksas un palielina Eiropas uzņēmumu konkurētspēju.

ES izgudrotāji vienotu patentaizsardzības sistēmu varēs izmantot no 2014.gada janvāra. Jaunā sistēma ļaus samazinās patenta reģistrācijas izmaksas ES par 80%, tādējādi nodrošinot līdzvērtīgāku pozīciju salīdzinājumā ar patentu reģistrāciju ASV un Japānā.

Turpmāk indivīdu un uzņēmumu izgudrojumu aizsardzībai būs lētāka un efektīvāka nekā līdz šim.

Jaunā sistēma nodrošina automātisku vienoto patentaizsardzību 25 dalībvalstīs (visās ES dalībvalstīs, izņemot Itāliju un Spāniju), samazinot izmaksas, kas jāsedz ES uzņēmumiem, un tādējādi palielinot to konkurēstspēju.

Kad jaunā sistēma pilnībā darbosies, ES patents var izmaksās tikai 4725 eiro - līdz šim izgudrotājiem bija jārēķinās ar vidēji 36 000 eiro, lai aizsargātu patentu visās ES dalībvalstīs.

Ikviens izgudrotājs varēs iesniegt pieteikumu Eiropas patentu organizācijā un patenti būs pieejami angliski, franciski un vāciski, un šajās pašās valodās būs arī jāiesniedz pieteikumi. Iesniedzot pieteikumu citā valodā, būs jānodrošina tulkojums kādā no minētajām trim valodām.

EP panācis, lai ES mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, tāpat arī bezpeļņas organizācijām, augstskolām un publiskām pētniecības organizācijām, atlīdzinātu tulkošanas izmaksas.

Pēc EP prasības arī patenta atjaunināšanas izmaksas, kas veido lielu daļu patentaizsardzības kopējo izmaksu, būtu noteiktas, ņemot vērā mazo uzņēmumu vajadzības. 

Starptautiskais nolīgums, ar ko izveido vienotu jurisdikcijas sistēmu ES patentam, stāsies spēkā 2014. gada 1. janvārī vai arī pēc tam, kad 13 valstis būs to ratificējušas, ar noteikumu, ka šo valstu vidū ir Apvienotā Karaliste, Francija un Vācija.

Pārējos divus tiesību aktus piemēros no 2014. gada 1. janvāra, vai, vēlākais, no brīža, kad spēkā stāsies starptautiskais nolīgums.

Spānija un Itālija pašlaik ir ārpus jaunās sistēmas.

Deputāts Krišjānis Kariņš (V) debatēs otrdien uzsvēris, ka piedāvātais risinājums, lai gan nav ideāls, tomēr ir pareizs, jo liek reālu pamatu ekonomikas izaugsmei, aizsargājot Eiropas zinātnieku un izgudrotāju darbu, portālu "Delfi" informēja viņa padomniece preses jautājumos Ieva Zīberga.

"Pēc aptuveni 40 gadu ilgām diskusijām, Eiropa beidzot ir  nonākusi pie tā, ka varētu tikt ieviesta vienota patentu aizsardzība. Protams, tas nav pilnīgs risinājums, jo divas dalībvalstis - Spānija un Itālija - joprojām atsakās to piemērot. Taču tagad jebkuram izgudrotājam būs iespēja ar vienkāršotu procedūru aizsargāt savu patentu 25 Eiropas Savienības dalībvalstīs," debatēs, aicinot atbalstīt likumdošanu, teica Kariņš.

Pēdējā laikā daudz tiek runāts par nepieciešamību veicināt Eiropas izaugsmi un viens no priekšnosacījumiem tam ir zinātnes un pētniecības attīstība. Taču Eiropas Savienībā pasargāt savu izgudrojumu šobrīd ir ļoti grūti un dārgi, uzskata deputāts.

"ASV un Japānā šī procedūra ir 10 reizes lētāka. Pieņemot šo likumdošanu, mēs paaugstināsim Eiropas  konkurētspēju," uzsvēra Kariņš.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!