Foto: Sven Arbet
Igaunijā konstatēts piektais saslimušais ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19". Četri saslimušie ceļojuši caur Rīgas lidostu, vēsta "Delfi.ee".

Ceturtdienas vakarā konstatēti divi infekcijas skartie Igaunijas iedzīvotāji, tādējādi kopējais saslimušo skaits Latvijas kaimiņvalstī pieaudzis līdz pieciem.

Abi sasirgušie Tallinā nonāca 29. februārī. Viens tiešā lidojumā no Bergamo Itālijā, bet otrs Tallinā ieradies caur Rīgas lidostu. Abi pacienti ārstējas mājas apstākļos.

Vienam no saslimušajiem kā simptomi bija augsta temperatūra un elpošanas grūtības, bet otram pacientam bijis klepus.

Jau ziņots, ka ceturtdien rīta pusē Igaunija apstiprināja trešo saslimušo, bet tagad šis skaits pieaudzis līdz pieciem.

Jau ziņots, ka 2. martā Latvijā apstiprināts pirmais jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" saslimšanas gadījums. Saslimusī sieviete ieradusies Rīgā ar lidmašīnu no Minhenes, sākumā apmeklējot Milānu. Savukārt ceturtdienas rītā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņoja, ka līdz šim ar aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19" kopā izmeklēti 170 pacienti. No visiem viens gadījums bijis pozitīvs un saslimšana konstatēta.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!