Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ivars Ijabs ("Renew Europe") šonedēļ Strasbūrā notiekošajā plenārsesijā ievēlēts Eiropas Parlamenta Zinātnes un tehnoloģiju nākotnes darba grupas vadībā, bet Inese Vaidere (ETP) ievēlēta par Eiropas Parlamentārās asociācijas viceprezidenti.

Ijabs ceturtdien kļuvis par EP Zinātnes un tehnoloģiju nākotnes darba grupas (STOA) priekšsēdētāja vietnieku. Zinātnes un tehnoloģiju nākotnes darba grupa ir pastāvīga Eiropas Parlamenta institūcija, kura iekļauj jaunāko zinātnes sasniegumu un nākotnes tehnoloģiju novērtējumu likumdošanā.

Lai to panāktu, darba grupa īsteno zinātniskus pētījumus un jauno tehnoloģiju iespējamās ietekmes novērtējumu, organizē EP deputātu, zinātnieku un mediju dialogu, izmantojot Eiropas zinātnei veltīto Mediju centru (European Science Media Hub), koordinē tehnoloģiju novērtēšanu ES valstu parlamentos.

Darba grupā ir 25 deputāti no Parlamenta prezidija un 10 nozaru komitejām. Grupa piedalās Eiropas nākotnes stratēģiskajā prognozēšanā, ņemot vērā globālos megatrendus (piemēram, demogrāfija, klimats, digitalizācija, urbanizācija, populisms). Tās nesen publicētie pētījumi veltīti blokķēžu un mākslīgā intelekta ietekmei.

Foto: Publictātes attēls

Ijabs par savu prioritāti izvirza mērķi celt zinātnes atklājumu un tehnoloģiju nozīmi Eiropas politiskajos procesos: "Strādāšu pie tā, lai zinātnes sasniegumi un nākotnes tehnoloģiju novērtējums tiktu iekļauts politisko lēmumu pieņemšanā un veicinātu ES globālo konkurētspēju ar Ķīnu, Krieviju un ASV."

Savukārt Vaidere ceturtdien Eiropas Parlamentārās asociācijas ģenerālajā asamblejā ievēlēta par asociācijas viceprezidenti.

Eiropas Parlamentārā asociācija ir forums, kas veicina sadarbību starp deputātiem no dažādām valstīm un atšķirīgām politiskajām frakcijām. Tāpat regulāri tiek organizētas tikšanās un diskusijas ar ekspertiem, NVO un citu ES institūciju pārstāvjiem, kā arī dalībvalstu kultūras pasākumi.

Foto: DELFI

"Izmantošu šo amatu, lai plašākā mērogā pievērstu uzmanību Latvijas interesēm Eiropas Savienībā, piemēram, attiecībā uz daudzgadu budžetu, Latvijas vēstures skaidrošanu, kā arī citiem nozīmīgiem jautājumiem," uzsver Vaidere. "Mana iepriekšējā pieredze rāda, ka dalība šajā asociācijā patiešām palīdz pirms nopietniem balsojumiem, lai pārliecinātu deputātus no citām frakcijām."

"Foruma uzdevums ir veidot deputātu izpratni par dažādiem jautājumiem un palīdzēt lēmumu pieņemšanā. Būtisks ir arī dialogs ar dažādām sabiedrības grupām un darbs, ko veicam, lai izglītotu par Eiropas jautājumiem," norāda politiķe.

Eiropas Parlamentārā asociācija ir dibināta 1983. gadā. Starp tās biedriem atrodami daudzi Eiropas Savienības vadošie politiķi, tajā skaitā Manfrēds Vēbers (Eiropas Tautas Partijas frakcijas priekšsēdētājs Eiropas Parlamentā). 2018. gadā asociācija uzņēma vairāk nekā 100 pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!