Foto: Shutterstock
Imunizācijas valsts padome (IVP) aicina paplašināt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu riska pacientiem, informēja IVP pārstāve Šarlote Konova.

Tāpat padome iesaka paplašināt cilvēka papilomas vīrusa dzimumneitrālu vakcināciju un vakcināciju pret garo klepu grūtniecēm un pusaudžiem.

IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska skaidro, ka IVP eksperti jau iepriekš ir izteikuši stingru, zinātniski pamatotu rekomendāciju par šo trīs vakcīnkontrolējamo infekciju vakcinācijas paplašināšanu sabiedrības veselības interesēs.

"Valsts apmaksāta vakcinācija minētajām grupām jau daudzviet Eiropā un pasaulē notiek un ir pierādījusi savu efektivitāti gan sabiedrības veselības aspektā, gan ietekmē uz valsts budžeta ietaupījumiem - kā īslaicīgi, tā ilgtermiņā," argumentē Zavadska.

Lai novērstu infekcijas izraisītu vēzi, Vēža uzveikšanas plānā ir noteikts mērķis - līdz 2030. gadam vakcinēt vismaz 90% no Eiropas Savienības meiteņu mērķpopulācijas un ievērojami paplašināt zēnu vakcināciju.

IVP mērķis ir izvērtēt jautājumus, kas saistīti ar vakcināciju un imunizācijas politikas realizāciju valstī, un sniegt priekšlikumus to izvērtēšanai. Turpmāk IVP ir nolēmusi mērķtiecīgāk informēt sabiedrību par IVP sēdēs pieņemtajiem lēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!