Foto: Shutterstock
"Jau vairākus gadus pedagogu trūkums skolās ir ikdiena, ar ko skolu direktori cīnās vieni paši, nesaņemot atbalstu ne no valdības, ne no pašvaldības," atklātā vēstulē pauž Rīgas skolu direktori, uzsverot, ka šī problēma jau tiek uztverta kā norma.

Kā portālu "Delfi" informēja Rīgas Teikas vidusskolas direktore Guna Pudule, vēstule ir adresēta Rīgas pašvaldībai, Saeimai un valdībai.

Vēstulē norādīts, ka katru gadu pedagogiem nāk klāt arvien jaunas funkcijas, un joprojām notiek dažāda līmeņa – gan valsts, gan pašvaldības – reformas un noteikumu maiņa gan izglītības saturā, gan procesā, gan arī skolu pārvaldībā un administrēšanā, neņemot vērā izglītībā esošo krīzes situāciju.

"Skolu vadība, lai nodrošinātu mācību procesu, pedagogu trūkumu risina, krietni palielinot jau esošo pedagogu slodzes, kas veido strādājošo pedagogu pārslodzi, līdz ar to arī izdegšanu, rezultātā no skolām aiziet arī tie pedagogi, kas normālos darba apstākļos turpinātu darbu. Sabiedrībā, masu medijos par pedagogu trūkumu, pārslodzi runā jau tik sen, ka tas tiek uztverts par normu," teikts vēstulē.

Rīgas skolu direktori aicina atbildīgās institūcijas problēmu risināt nekavējoties un uzsver, ka izglītība ir nonākusi ārkārtas situācijā.

"Lūdzam Izglītības un zinātnes ministriju, pirmkārt, nodrošināt Darba likuma 40. panta 2. daļas 6. punkta ievērošanu arī attiecībā pret pedagogiem, otrkārt, lemt par bezmaksas studiju iespējām pedagoģijā, tai skaitā 72 stundu kursiem pedagogiem citas specialitātes un arī pedagoga kvalifikācijas iegūšanai ne tikai Latvijas Universitātē, bet arī citās Latvijas augstskolās; budžeta studiju vietu skaita palielināšanu topošajiem skolotājiem/pedagogiem," vēstulē lūdz Rīgas skolu direktori.

Tāpat direktori aicina Rīgas domi noteikt no pašvaldības budžeta līdzekļiem apmaksāto vietu skaitu augstskolās, nodrošināt izglītības iestādēs pedagogu mentoru un mācīšanās konsultantu slodzes/likmes un palielināt izglītības iestādēm pašvaldības piemaksu no 7,11 eiro uz 35 eiro par likmi.

Tāpat pedagogi lūdz pašvaldību lemt par stipendijām Rīgā strādājošiem studentiem, nekustamā īpašuma nodokļa samazināšanu pedagogiem, 100% atlaidi sabiedriskajā transportā un citus atvieglojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!