Foto: DELFI

Eiropas Savienības (ES) sagatavotība potenciālajiem nākamajiem epidēmiskajiem uzliesmojumiem ir nepietiekama, tādēļ ir jāveido daudz precīzāki, iekļaujošāki un efektīvāki ES līmeņa scenāriji gadījumam, ja izveidotos jauni infekcijas slimību uzliesmojumi vai viļņi, uzskata Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Šodien valdībā tika izskatīts IZM informatīvais ziņojums par ministrijas pozīciju ES 29. maija neformālajā videokonferencē. Savā pozīcijā IZM norāda, ka ES līmenī ir nepieciešama daudz efektīvāka koordinācija, lai integrētu dalībvalstu veiktos pasākumus un pētniecības un inovācijas ieguldījumus krīzes pārvarēšanai.

Ministrijas ieskatā, jo īpaši jāveicina atvērta datu un informācijas apmaiņa, tai skaitā ir jābūt ļoti efektīvai Eiropas veselības datu telpai. Šobrīd šī problēma esot tikai daļēji atrisināta.

Vienlaikus IZM akcentē, ka Eiropas pētniecības telpai (ERA) jākļūst par mobilizējošu un iekļaujošu platformu, kas izmanto visu dalībvalstu talantu kopumu.

"ERA loma šīs krīzes laikā varēja būt pārliecinošāka, un tā ir jāuzlabo, pieņemot par iespējamu jaunus epidēmijas vai pandēmijas uzliesmojumus. Tam varētu kalpot jauni instrumenti ar vertikālu lejupvērstu pieeju un skaidri definētu tematiku, un efektīvu, nevis sporādisku, visu dalībvalstu iesaisti," norāda IZM.

Tāpat tiek pausts, ka pasākumiem iekš ERA ir jābūt ar skaidri noteiktiem "pārvaldniekiem", kuri caur "vienu pieturu" dod iespēju zinātniskajām grupām iekļauties zināšanu un sadarbības tīklos, kopīgu mērķu sasniegšanai.

IZM ieskatā, ir jābūt atvērtai pieejai visai informācijai, kas tiek radīta ES finansētos projektos un aktivitātēs, kā arī jānodrošina efektīva datu apmaiņa dalībvalstu starpā. Pēc ministrijas paustā, ir jāstiprina dalībvalstu zinātniskās infrastruktūras bāze, jo pierādījies, ka ārkārtas krīzes apstākļos tirgus mehānismi darbojas vāji.

Ministrija uzskata, ka ERA attīstībai jānovirza pilnvērtīgs finansējums gan no Ietvara programmas, gan nacionālā līmenī no kohēzijas politikas un atveseļošanās paketēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!