Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neatteiksies no ieceres noteikt minimālo bērnu skaitu 10. klases atvēršanai, trešdien preses konferencē apliecināja izglītības ministre Mārīte Seile, informējot par aktualitātēm jaunajā mācību gadā.

Viņa norādīja, ka Igaunijā 10. klasi var atvērt, ja tajā ir 28 bērni.

"Mūsu aicinājums ir apzināties realitāti, veidot spēcīgas vidusskolas, kur par saprātīgām izmaksām var nodrošināt izcilu kvalitāti. Es neapgalvoju, ka nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu izglītību klasē ar pieciem bērniem, teorētiski tas ir izdarāms, bet saprotam, ka tad izmaksas ir ļoti dārgas, ko nevar atļauties neviena valsts pasaulē. Igaunijā 10.klase tiek atvērta, ja tajā ir 28 bērni," sacīja Seile.

Atkarībā no apdzīvotas vietas projekts paredz minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klasē 12, 18 vai 22 bērni.

IZM prioritāte būs arī pedagoga jaunais atalgojuma modelis, kur tiek gaidīta atbilde no valdības par tam nepieciešamo finansējumu.

"Mēs nevaram ieviest jauno atalgojuma modeli bez finansējuma, jo tas nozīmētu dramatisku naudas pārdali sistēmā, kurā liela daļa skolotāju algas samazinātos, viena daļa, protams, būtu ieguvēja. Uzsākot darbu pie jaunā modeļa, uzstādījums bija pavisam skaidrs - nedrīkst notikt sistēmas sakārtošana uz milzīgas naudas pārdales pašā sistēmā," teica ministre.

Salīdzinot prioritātes, kuras viņa minējusi pirms gada, uzsākot darbu, tās neesot mainījušās - kā izlīdzsvarot kvalitatīvu, pieejamu izglītību katram bērnam, tajā pašā laikā izdarīt to izmaksās efektīvā veidā - tas joprojām ir galvenais izaicinājums un galvenais vadmotīvs.

Seile uzskata, ka gada laikā visās jomās ir paveikti konkrēti pasākumi un darbi, kas ļoti lielā mērā saistīti ar mērķiem panākt lielāku sasaisti ar darba tirgus vajadzībām, lielāku jauniešu gatavību pašiem uzņemties atbildību radīt jaunas darba vietas un bērnu kā personības attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!