Foto: DELFI

Ekspertu sagatavoto augstskolu programmu vērtējumu vēl pārbauda Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) un sola galīgo slēdzienu sniegt vēlāk, ceturtdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdes laikā pastāstīja IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Kuļšs.

IZM departaments apņēmies sīkāk izpētīt jau iepriekš dotos atzinumus par programmām. Tādējādi ministrija cer pārliecināties par ekspertu secinātā pareizību – vai patiešām 54 no 854 studiju programmām novērtējamas atbilstoši trešajai kvalitātes pakāpei, to pastāvēšanas lietderība ir apšaubāma, iztecies Kuļšs.

Saeimas komisijas sēdē vaicāts arī par iespējām novērst augstskolu studiju programmu dublēšanos. Šis process ir sarežģīts, jo esot juridiski grūti pierādīt, ka programmas dublē viena otru, paudis Kuļšs. Viņš arī dalījās pārdomās, vai augstskolu studiju programmas ir izvērtētas gana precīzi, jo šo darbu eksperti pabeiguši ātrā laikā, ik dienu izskatot teju desmit programmas.

Savukārt uz jautājumu par to, kā studiju programmu vērtējums priekšlaicīgi nonācis plašsaziņas līdzekļos, IZM parlamentārā sekretāre Inga Vanaga uzsvēra, ka šie dati nonākuši ministrijas rīcībā kā ierobežotas pieejamības informācija. "Ministrija nebija tiesīga ne publiskot, ne komentēt izvērtējuma rezultātus," viņa teica un norādīja, ka nezina, kā tas īsti noticis.

Savukārt uz jautājumu, kā atbildīgās institūcijas rīkosies, kad gala ziņojums būs pabeigts, Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas priekšsēdētāja Baiba Rivža pastāstīja, ka gala ziņojums būs vērtējums par studiju virzieniem. Skaidrs, ka trešajā grupā pēc galīgā izvērtējumā iedalītās studiju programmas vairs nedarbosies, turklāt jau pašlaik vairākas augstskolas tās programmas, kas ierindotas šajā līmenī, vairs nevirzīs akreditēšanai un jaunajā akadēmiskajā gadā studentiem vairs nepiedāvās.

Jau vēstīts, ka Augstākās izglītības padome (AIP) ir publicējusi studiju programmu novērtējumu. Saskaņā ar novērtējuma datiem lielākais nekvalitatīvo studiju programmu skaits ir Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA), Latvijas Universitātei (LU) un Starptautiskai Praktiskās psiholoģijas augstskolai (SPPA), taču visbiežāk par nekvalitatīvām atzītas izglītības, pedagoģijas un vadības, administrēšanas un nekustamā īpašuma pārvaldības studiju programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!