Foto: Valsts kanceleja

Izstrādājot priekšlikumus drošai klātienes mācību rīkošanai rudenī, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinās rudenī atteikties no šobrīd normatīvajos aktos nostiprinātā reģionālā principa, kas paredz izglītības procesa norises noteikumus atkarībā no epidemioloģiskās situācijas attiecīgajā pašvaldībā, ar padomnieces Ilzes Krūkles starpniecību informēja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Ja konkrētajā izglītības iestādē situācija ir labvēlīga, klātienes mācības ir iespējams īstenot arī tad, ja reģionā ir augsts un ļoti augsts epidemioloģiskais risks, uzskata Muižniece.

Gadījumā, ja valdība izšķirsies par obligāto vakcināciju pedagogiem, Muižniece rosinās vērtēt iespēju strādāt gan vakcinētiem cilvēkiem, gan tiem, kuri kaut vai katru dienu var uzrādīt negatīvu testu.

Muižniece atgādina, ka, uzņemoties izglītības un zinātnes ministres amata pienākumus, kā galveno prioritāti izvirzīja klātienes mācības 1. septembrī pirmsskolās, skolās, augstākās, kā arī profesionālās izglītības iestādēs, jo tas esot galvenais priekšnoteikums kvalitatīva izglītības procesa nodrošināšanai. Līdz ar to IZM ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem izglītības, sporta un darba ar jaunatni procesa nodrošināšanai no 1. septembra, kas jau drīzumā tikšot skatīts valdībā.

Muižniece atzīmēja, ka IZM uzsver vakcinācijas efektivitātes principu, proti, vakcinētām personām ar izglītojamiem strādā klātienē, un arī attiecīgās klases vai grupas, ar kurām vakcinētie nodarbinātie ir ilgstošā saskarsmē, mācās klātienē, neatkarīgi no divu nedēļu kumulatīvā Covid-19 gadījumu rādītāja. Personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas un kuras šo faktu apliecina ar sadarbspējīgu spēkā esošu Covid-19 sertifikātu, piedalās klātienes studijās augstākās izglītības iestādēs un klātienes mācībās citās pieaugušo izglītības programmās, kā arī darbā ar jaunatni neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja novadā, paredz IZM.

Kā norādīja ministre, IZM informatīvajā ziņojumā ir akcentēts uzsvars uz skolu dibinātāju un vadītāju tiesībām noteikt un uzņemties pilnu atbildību par drošas mācību vides nodrošināšanu – tiesības lemt par rotācijas principa piemērošanu, mācību sākuma un beigu laiku elastīgu maiņu. Lēmumi tostarp tiktu pieņemti, ievērojot vakcinācijas aptveri izglītības iestādē, ar iespēju tādējādi turpināt mācības klātienē.

Muižniece atzīmēja, ka viens no nozīmīgiem skolu sagatavošanas darbiem ir ēku nodrošināšana ar gaisa kvalitātes mērierīcēm, kas noteiks ogļskābās gāzes (CO2) koncentrāciju un ziņos par nepieciešamību telpu vēdināšanai.

"Gaisa kvalitātes mērierīces skolās ļaus uzlabot ne tikai skolēnu un pedagogu labsajūtu, kas, neapšaubāmi, ir nozīmīgs faktors mācību procesa kvalitātei, bet arī samazinās iespējamo Covid-19 un citu vīrusa infekciju izplatīšanās riskus. To apstiprina arī Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas par optimālajiem gaisa kvalitātes rādītājiem mācību telpās. Un arī pēc tam, kad grūtais Covid-19 periods būs pārdzīvots, CO2 mērītāji palīdzēs nodrošināt veselībai drošāku izglītības vidi," atzīmēja ministre.

Viņa piebilda, ka ierīces plānots nodrošināt katrai skolas klasei, kurā tās ir objektīvi nepieciešamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!