Foto: F64

Administratīvās apgabaltiesas sprieduma izpildei Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) ir jānozīmē sava, neatkarīga balsu pārskaitīšanas komisija, un balsis trijos Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos jāpārskaita tiešsaistē ar video novērošanu, šādu viedokli pauda politisko partiju apvienības "Jaunās saskaņas" valdes loceklis Jānis Kuzins.

Ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa pirmdien daļēji apmierināja "Jaunās saskaņas" sūdzību par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem un uzdeva CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu trijos vēlēšanu iecirkņos.

"Jaunās saskaņas" līderis norādīja, ka, kamēr Valsts drošības dienests (VDD) izmeklē kriminālprocesus saistībā ar Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, tā pati iecirkņu komisija neesot tiesīga piedalīties balsu skaitīšanā.

Kuzins pēc iepazīšanās ar spriedumu Rīgas vēlēšanu pārsūdzības lietā ir secinājis, ka CVK ir jānozīmē sava balsu pārskaitīšanas komisija, kā arī, viņaprāt, balsis jāpārskaita tiešsaistē, partiju novērotāju klātbūtnē un tādu iestāžu kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un VVD kontrolē.

Kā ziņots, tiesa lēma atcelt CVK 2020.gada 3.septembra lēmumu no tā pieņemšanas brīža un uzdot CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 74.vēlēšanu iecirknī, 97.vēlēšanu iecirknī un 144.vēlēšanu iecirknī, pieskaitot šajos iecirkņos par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes.

Pārējā daļā pieteikums par jaunu ārkārtas vēlēšanu rīkošanu visos velēšanu iecirkņos vai konkrētos trijos vēlēšanu iecirkņos ir noraidīts, informēja tiesā. Spriedums nav pārsūdzams.

CVK pārstāve Laura Zaharova pavēstīja, ka balsu pārskaitīšanu trijos vēlēšanu iecirkņos CVK uzdos Rīgas vēlēšanu komisijai, un tas varētu notikt trešdien vai ceturtdien, atkarībā no notikumu attīstības.

Tāpat plānots, ka balsu skaitīšanas process būs atvērts - tajā piedalīsies vairāki novērotāji, un drīkstēs piedalīties arī mediju pārstāvji. Pagaidām tiek apsvērta iespēja balsu pārskaitīšanu organizēt Rīgas Kongresu namā, bet norises vietu un laiku CVK sola precizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!