Ņemot vērā bažas par to, ka iecerētās jaunajiem vecākiem maksāto pabalstu izmaiņas var tikt apstrīdētas Satversmes tiesā, valdība otrdien vēl neatbalstīja grozījumus likumos, kas paredzēja no nākamā gada 1.oktobra personām, kam piešķirts vecāku pabalsts par bērnu vecumā līdz pusotram gadam, vienlaikus atļaut saņemt arī bērna kopšanas pabalstu.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) valdības sēdē sacīja, ka patlaban pastāv bažas, ja jaunais vecāku pabalstu modelis, kurā tiek kombinēti bērna kopšanas pabalsts 120 lati mēnesi ar pabalstiem, kurus aprēķina atkarībā no sociālajām iemaksām, un kas daļai vecāku būs nelabvēlīgāks, nekā patlaban, var tikt apstrīdēts Satversmes tiesā.

Sociāli apdrošinātajiem vecākiem, kuru bruto ienākumi pārsniedz 500 latus mēnesī, pabalsta summa būs mazāka, nekā patlaban. Taču līdz šim Saeimas deputāti pauduši iebildumus pret to, ka jaunajiem vecākiem varētu ļaut izvēlēties – saņemt 70% lielu pabalstu desmit mēnešu garumā vai 43,75% lielu pabalstu ilgākā laika posmā, norādīja ministre, piebilstot, ka tagad gan šie iebildumi kļuvuši mazāki un, iespējams, izvēles iespēja tomēr tikšot dota.

"Delfi" jau ziņoja, ka dzimstības veicināšanas vārdā, no 2014.gada 1.janvāra vecāku pabalsta minimālo apmēru un bērna kopšanas pabalsta apmēru par bērnu vecumā līdz pusotram gadam plānots paaugstināt no pašreizējiem 100 latiem līdz 120 latiem mēnesī.

Savukārt no nākamā gada 1.oktobra sociāli apdrošinātie jeb strādājošie vecāki, kuriem tiesības saņemt vecāku pabalstu būs no minētā datuma, pabalstu jeb tā dēvēto māmiņalgu varēs saņemt līdz brīdim, kamēr bērns sasniegs pusotra gada vecumu, taču šā pabalsta apmērs būs tikai 43,75% apmērā no bruto algas.

Gadījumā, ja māmiņalgas saņēmēja izlems atsākt darba gaitas, pirms bērns sasniedzis pusotra gada vecumu, māmiņalga viņai tiks maksāta 30% apmērā no aprēķinātās, bet 120 latus lielais bērna kopšanas pabalsts – pilnā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!