Foto: F64

Apvienības "Attīstībai/Par!" valdes loceklis Edgars Jaunups jau tagad aicina sevis pārstāvētos politiskos spēkus domāt par "premjera amata latiņas" sasniegšanu 2022.gada Saeimas vēlēšanās, sestdien AP ietilpstošās partijas "Latvijas attīstībai" (LA) kongresā paziņoja politiķis.

Jaunups, kurš ir arī LA valdes loceklis, jau iepriekš esot paudis uzskatu, ka apvienībai ir ļoti svarīgi būt politiski atvērtai. Tas nozīmē aicināt pievienoties cilvēkus un nebaidīties arī aicināt spilgtus līderus, lai veidotu apvienībā arī zināmu konkurenci.

"Mēs tā esam rīkojušies. Ja saglabāsim šo principu, tad neviens augsts mērķis neizrādīsies par augstu," uzsvēra Jaunups.

Lai arī apvienība labi nostartēja Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jau tagad ir jāsāk domāt par nākamajām pašvaldību vēlēšanām un Saeimas vēlēšanām.

Tāpat ir jāsāk domāt, ka 2022.gadā paredzētajās Saeimas vēlēšanās pienākumam izvirzīt premjeru nav formāls raksturs. "Ja mēs esam reformu spēks, tad šīm reformām ir ļoti svarīgi notikt ne tikai tajās ministrijās, kuras vada mūsu ministri. Tikai premjera amats ir tas amats, kas var nodrošināt daudz plašāku reformu realizēšanos Latvijā. Par to mums jādomā jau patlaban. Diskutēsim partijas iekšienē par to, kādi mērķi un cik augsta latiņa ir 2022.gadā izvirzāma. Būsim šajā ziņā ambiciozi un mazāk paškritiski, bet saprotot, ka premjera amata latiņa galīgi nav nekas nesasniedzams," uzsvēra Jaunups.

Turpinās vadīt Pūce

Partijas kongresā par valdes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Kongresā kopumā piedalījās 128 dalībnieki, no kuriem 112 ir balsstiesīgie. Kopumā par Pūci bija iesniegti 109 biļeteni, no kuriem trīs atzīti par nederīgiem. Par Pūci nobalsoja 106 delegāti.

Partija ievēlēja arī jaunu valdi. Par valdes locekļiem tika ievēlēti Jaunups, Viesturs Zeps, Ivars Ījabs, Artūrs Toms Plešs, Artis Pabriks, Baiba Bļodniece, Mārtiņš Bondars, Andris Bačkurs, Sergejs Akuličs, Dace Bargā, Gatis Zamurs, Dace Rukšāne, Artūrs Ancāns un Normunds Mazurs.

Pūce pēc ievēlēšanas delegātiem paziņoja, ka atšķirībā no iepriekšējā valdes sastāva kopumā nomainījušies astoņi valdes locekļi. Vairums no astoņiem valdes locekļiem izvēlējās nekandidēt.

Koalīcijas kuģis bez kopīga kompasa

Valdības koalīcija ir kuģis, kurš bieži joprojām ir bez kopīga kompasa, tāpēc valdības un Saeimas darbā ir jāpaļaujas uz vilcējiem jeb apvienību "Attīstībai/Par!", kongresā uzrunā paziņoja Juris Pūce.

Pūce savā uzrunas sākumā pievērsās patlaban aktuālajai tēmai par Covid-19 pandēmiju. Viņš patlaban neņēmās prognozēt, kā attīstīsies Covid-19 izraisītā krīze, taču viņš ir viņš pārliecināts, ka Latvijai to izdodies pārvarēt un iznākt stiprākiem.

"Latvijas valdība, protams, bieži vien ir kritikas objekts, taču pandēmijas pārvarēšanai pieņemti lēmumi, kas balstīti uz ekspertu secinājumiem. Tas ir AP darba rezultāts, taču šeit varot lielā mērā pateikties veselības ministres Ilzes Viņķeles darba spējām, kuras ir apbrīnojamas," teica politiķis.

Pūce vērsa uzmanību, ka pirms diviem gadiem apvienības 13 vietas Saeimas vēlēšanās bija ievērojams panākums, lai gan politiskā spēka reitings bija neliels. 13.Saeimā valdības veidošanas bija smags process un bija brīnums, ka valdību vispār izdevās izveidot. Šodien pat esot komiski atcerēties, ka divas nedēļas valdību veidoja deputāts Aldis Gobzems.

Apvienība iekļāvās valdības darbā un uzņēmās atbildību par ļoti komplicētām jomām. "Koalīcijas kuģis bija un itin bieži joprojām ir bez kopīga kompasa, tāpēc valdības un Saeimas darbā ir jāpaļaujas uz tiem, kas uzņemas atbildību un velk. Mēs, AP esam bijuši tie vilcēji. Apvienības ietvaros ir izveidojusies lieliska sadarbības prakse, mēs papildinām viens otru un esam stiprāki, tāpēc savās jomās esam spējuši īstenot sen nepieciešamas reformas," paziņoja Pūce.

Pūce vērsa uzmanību, ka apvienība ir reformu centrs Latvijas valdībā, piemēram, administratīvi teritoriālās reformas īstenošanā, visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas realizēšanā, klimatneitralitātes pasākumu realizēšanā un arī Rīgas domes atlaišanā.

"Esam panākuši to, ko nevienam politiskam spēkam nav izdevies panākt nekad," paziņoja Pūce un uzsvēra, ka divu gadu laikā apvienība sevi pierādījusi kā spēcīgu un profesionālu spēku, kam nav bail stāties pretim aizspriedumiem.

Apvienība no citiem politiskajiem spēkiem atšķiras ar to, ka tai ir ne tikai modernu Latviju veidojošas idejas, bet arī zinot, kā tās īstenot.

Latvijas tauta apvienības drosmi, gudrību un spēku novērtē, ko apliecina uzvara Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās.

"Mūsu panākumu pamatā ir tas, ka esam visi kopā. Mēs esam gudri, pildām solījumus un iemiesojam sevī reformas. Kaut vai parakstu vākšanu par dzīvesbiedru likumprojektu. Pagātnē iestigusi politiķu paaudze to var noraidīt, bet esmu pārliecināts, ka likumprojektu pieņems," norādīja politiķis.

Pūce gan vērsa uzmanību, ka nākotnē apvienībai būs vēl vairāk smaga darba Latvijas labā. Nākamgad stāsies spēkā administratīvi teritoriālā reforma, un būs milzīga atbildība startēt pārliecinoši pašvaldību vēlēšanās. Tāpat apvienībai ir jāstrādā 2022. gada Saeimas vēlēšanām.

Mums izdodas, mums patiešām izdodas

AP līdzpriekšsēdētājs un apvienību veidojošās partijas Kustība "Par!" vadītājs Daniels Pavļuts savā uzrunā slavēja to, ka apvienībai, kuras vadošie politiķi saistīti ar vides aizsardzību, veselības aizsardzību un valsts aizsardzību, izdodas realizēt savu politiku. "Mums izdodas, mums patiešām izdodas. Latvijas politika būtu pilnīga citāda bez mums, jo mums ir labi panākumi. Latvijas vēlētāji uzticas un mēs šo uzticības mandātu esam izmantojuši," paziņoja Pavļuts.

Panākumi Rīgas domes vēlēšanās apliecina, ka apvienība ir vadošs politisks spēks, "Latvijas politikā esam visaugstāk novērtētākais spēks". Tā ir liela atzinība un vienlaikus arī ļoti liela atbildība, norādīja politiķis un piebilda, ka panākumu pamatā ir arī apvienības jauniešu organizācijas, kas ir aktīvas un būs politikas nākotne.

Pavļuts uzsvēra komandas nozīmi apvienības politikas veidošanā, taču vislabākās komandas ir tādas, kuras strādā kopīgiem mērķiem, bet nedomā vienādi.

Tikmēr Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) savā uzrunā pārsvarā pievērsās apvienībai tuvajām liberālajām vērtībām un to nozīmei valsts attīstībā.

Apvienība ir liberālisma fundaments Latvijā, kā arī vienojošais elements, kas apvieno stabilitāti un pieliek klāt arī "progresīvo, reformu sadaļu".

Pabriks atgādināja, ka liberālās ideoloģijas elementi ir Latvijas tautai neatņemama sastāvdaļa. Latvijas sabiedrība dažreiz nepilnīgi novērtējot to, ka neesam atpalikuši no citām sabiedrībām. "Piemēram, Latvijas sievietes vēsturiski balsoja vēlēšanās pirms Zviedrijas sievietēm. Diemžēl pārlieku aizraušanās ar kolektīvismu un marksismu iznīcināja šīs vērtības," norādīja Pabriks.

Pabriks atgādināja, ka nopietnas reformas veic ne tikai Pūces vadītā ministrija, bet arī Aizsardzības ministrija, proti, visaptverošu valsts aizsardzību un valsts aizsardzības mācību.

"Ja nespēsim aizsargāt savu valsti, tad nebūs nekāds liberālisms un iespēja veidot savu dzīvi pēc savas vēlmes," uzsvēra Pabriks un norādīja, ka aiz katra pacifista atradīsies patriotisks cilvēks, kuram būs jāriskē ar savu dzīvību.

Pabriks savas runas nobeigumā uzsvēra, ka apvienībai priekšā ir nopietns pasākums - 2021.gada pašvaldību vēlēšanas, kuras iznākums lielā mērā noteikts to vai Latvija stagnēs vai reformēs. "Padarīsim mūs valsti labāku un progresīvāku un mēs būsim šeit vadošais spēks. Respekts pret indivīdu, bet vienlaikus domāt, ka esam sabiedriski," uzsvēra politiķis.

Sestdien notiek AP ietilpstošās partijas LA kongress, kurā vēlēs partijas vadību un pieteiks startu 2021.gada pašvaldību vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!