"Nu, kāds tur prieks?! Cits dažos gados četras piecas sievas nomaina, bet man ar vienu 50 gadi jādzīvo!" smej Arvīds Tukulis, kurš kopā ar kundzi Silviju jūnijā atzīmēja ģimenes dibināšanas 50. gadskārtu. "Man ir ļoti paveicies – ir tik daudz īpašību, kuru dēļ savu sievu visaugstāk par citām vērtēju, ka vienu nosaukt ir grūti. Varbūt tas ir saimniecis-kums?" nopietns kļūst Arvīds, bet tad atkal atjoko: "Ēst gatavo labi, māja tīra – ko tad vīrietim citu vajag?! Lai paēdis un apčubināts jūtas, un es tāds esmu!"

Tukuļu ģimene ir viena no tām, kas 8. decembrī tika aicinātas uz nu jau tradicionālo Jelgavas novada stipro ģimeņu pasākumu Jelgavas pilī. Kopumā šim pasākumam bija pieteiktas piecpadsmit ģimenes, kas laulībā nodzīvojušas 25 un vairāk gadu un šogad svin nozīmīgu ģimenes dibināšanas gadskārtu. 

"Pasākums, ko jau trešo gadu organizējam novada stiprajām ģimenēm, šķiet, iemanto arvien vairāk simpātiju. Cilvēki atsaucas, jo tā ir vienreizēja iespēja atzīmēt īpašu gadskārtu jubileju, kas nav vienkārši dzimšanas diena. Pat tad, kad pāris šajā dienā nāk parakstīties īpašajā Goda grāmatā, tas šķiet kā atkārtotas kāzas, ko abi piedzīvo. Un mums kā pašvaldībai ir prieks, ka spējam tādus svētkus šīm stiprajām ģimenēm uzdāvināt. Šī viennozīmīgi ir tradīcija, kuru stiprināsim arī turpmāk, jo pat mūsu logo zīmē zelta krāsa ir veltīta ģimenēm," norāda Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune.

Savukārt Jelgavas novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anda Strautniece, uzrunājot pārus, kas laulībā nodzīvojuši vismaz 25 gadus, atgādināja eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas reiz teikto: "Ja mums nebūs stipras ģimenes, mums nevarēs būt stipra valsts." 

Laimīgās ģimenes atzīst, ka bez kāpumiem un kritumiem laulības dzīvē neiztikt, taču visam pāri vienmēr stāvējušas ģimeniskās vērtības – māka pieslīpēties, prasme kādu skarbāku vārdu noklusēt, spēja pieņemt, sadzīvot un piedot... "Ja godīgi, pirms gadiem visādi varēja notikt, dažkārt pietrūka pavisam nedaudz, lai mūsu ģimenes vairs nebūtu, bet tagad – pēc 25 gadiem – beidzot ir tā, ka no pusvārda saprotamies, un ir neizsakāms gandarījums, ka mēs spējām tikt pāri visām likstām un palikt kopā. Mēs tiešām esam dzīvojuši caur ērkšķiem un zvaigznēm," saka Inga Intlere no Valgundes pagasta. Šis gads Intleru ģimenei – Ingai un Arnim – ir trīskārši īpašs: 30. kopā būšanas jubileja, 25. kāzu gadskārta un 20 gadi, kopš laulības noslēgtas luterāņu baznīcā. "Mums kāzu jubileja vēl tikai priekšā – to svinēsim Otrajos Ziemassvētkos. Kad precējāmies, nemaz nenojautām, ka tā būs, jo padomju laikos jau Ziemassvētku nebija," tā Inga.

Savukārt 1. jūlijā 45. kāzu gadskārtu atzīmēja Irēna un Edgars Ziediņi no Svētes. "Patiesībā jau paši tos gadus neskaitām – ja bērni nebūtu atgādinājuši, nemaz nezinātu, ka tik ilgs laiks kopš kāzām jau pagājis. Pašķirstām vecos albumus, paskatāmies savu kāzu bildes – visas tradīcijas bija ievērotas: gan malku vajadzēja skaldīt, gan lelli mazgāt. Sen tas bija. Bet mums jau viss vēl priekšā – jādzīvo tik nost un jāgaida zelta kāzas!" saka Irēna, atklājot, ka pašvaldības rīkotajam pasākumam viņus pieteikuši bērni. Un tieši par bērniem ģimenei ir tas lielākais prieks: "Esam izaudzinājuši trīs bērnus, mums ir jau trīs mazbērni un drīz gaidām ierodamies ceturto. Vai tad vecākiem var būt vēl lielāks prieks par to, ka bērniem ir stipras un saticīgas ģimenes?!" retoriski vaicā I.Ziediņa, kura ir gandarīta, ka bērniem pratuši ieaudzināt ģimenes vērtības.

Četru "zelta" pāru vidū ir arī Arvīds un Silvija Tukuļi no Staļģenes, kuri savu 50. laulību gadskārtu jau atzīmējuši 9. jūnijā, un Arvīds atklāj, ka šogad kāzu jubileja bijusi krietni īpašāka salīdzinājumā ar citām: "Zelta kāzas atzīmējām uz prāmja "Romantika" – bērni mums uzsauca ceļojumu uz Stokholmu," tā viņš. 

Jāpiebilst, ka šajā gadā īpašajā gadskārtā godinātas piecpadsmit ģimenes: četri no pieteiktajiem pāriem šogad jau atzīmējuši vai tikai svinēs 25. kāzu jubileju jeb sudrabkāzas; vēl četri – pērļu kāzas, un tas nozīmē, ka aiz muguras jau 30 laulībā nodzīvoti gadi; divi pāri godināti par kopā nodzīvotiem 40 gadiem jeb rubīna kāzās; viens pāris šogad svinējis safīra kāzas (45. kāzu gadskārtu), bet četri šogad ir "zelta" pāri, kam aiz muguras jau 50 laulībā pavadīti gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!