Foto: LETA

Valsts prezidenta kancelejai būtu jānodrošina eksprezidentiem iespēja valstiski nozīmīgos gadījumos un reprezentācijas vajadzībām pēc ikreizējas pieteikšanās izmantot kancelejas rīcībā esošu automašīnu. Šādas izmaiņas likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu" rosinājis Saeimas deputāts Andrejs Judins (V).

Judins arī rosina noteikt, ka šādas automašīnas iegādes vai nomas vērtība nedrīkst pārsniegt tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai. Līdzīga norma parlamentā jau atbalstīta, skatot likumprojektu otrajā lasījumā.

Pašlaik grozījumu likumprojekts Saeimā tiek skatīts pirms trešā, galīgā, lasījuma.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 6.jūnijā otrajā lasījumā atbalstīja grozījumu projektu likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu", kas paredz atteikties no eksprezidentu nodrošināšanas ar dzīvokli pēc prezidentūras.

Likumprojektā, ko Saeimā iesniedzis Valsts prezidents Andris Bērziņš, kā kompensējošs mehānisms piedāvāts palielināt bijušā prezidenta ikmēneša pensiju, kas dotu iespēju brīvi izvēlēties sev mājokli. Eksprezidenta ikmēneša pensiju plānots palielināt no līdzšinējiem 50% līdz 85% no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Paredzēts, ka bijušajam prezidentam būs iespēja no pensijas atteikties.

Patlaban tas, ka valstij ir noteikts pienākums nodrošināt bijušo prezidentu ar dzīvokli, rada neizpratni par nodokļu maksātāju naudas izmantošanu. Piedāvātais risinājums ļautu saprātīgi un vienkārši plānot valsts budžeta izdevumus, jo nebūtu jātērē līdzekļi valsts dzīvokļa iegādei, uzturēšanai, remontam un komunālo pakalpojumu apmaksai, norādīts likumprojektā.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka eksprezidents no valsts lietošanā saņem vienu automašīnu, kuras iegādes vai nomas vērtība nepārsniedz tādas automašīnas divkāršu iegādes vai nomas vērtību, uz kādu ir tiesības valsts pārvaldes iestādes amatpersonai.

Patlaban normatīvie akti neparedz eksprezidenta automašīnas izvēles kritērijus. Savukārt valsts amatpersonām automašīnas iegādes limits šobrīd noteikts 12 500 latu, bet nomas limits mēnesī - 380 latu apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ņemot vērā tiesiskās paļāvības principu, sociālo garantiju izmaiņas, tostarp pensiju palielinājumu, neattieksies uz līdzšinējiem eksprezidentiem. Jauno regulējumu plānots piemērot, ja kāda eksprezidenta vajadzībām būs nepieciešams iegādāties jaunu automašīnu.

Deputāti arī lēmuši, ka eksprezidentiem pēc kļūšanas par deputātu vai ministru nemaksās tiem paredzēto pensiju. Atbalstītajā priekšlikumā norādīts, ka "personai, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, uz laiku, kamēr attiecīgā persona pilda Saeimas deputāta, Ministru kabineta locekļa vai parlamentārā sekretāra pienākumus", eksprezidentam noteikto pensiju neizmaksā, kā arī attiecīgajai personai būs jāizvēlas, kuru transportlīdzekli izmantos, ja tai attiecīgajā amatā tiks nodrošināts dienesta transports.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!