Foto: Shutterstock
Tiekoties jūrniecības nozares nevalstiskajām organizācijām un nozares darba devējiem, ir nolemts cīnīties pret nozares viedokļa ignorēšanu jautājumā par autonomas jūrniecības izglītības saglabāšanu Latvijā, pavēstīja Latvijas Jūras administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne.

Jūrniecības nozares kopīgajā sanāksmē piedalījās Latvijas Kuģu kapteiņu asociācijas, Latvijas Jūrniecības savienības, Latvijas Tirdzniecības flotes jūrnieku arodbiedrības, Latvijas Jūrnieku darbā iekārtošanas kompāniju asociācijas, kā arī Latvijas Jūras administrācijas, Latvijas Jūras akadēmijas un citu jūrniecības nozares uzņēmumu vadītāji.

Kā norādīja Kočāne, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno Latvijas Jūras akadēmiju iekļaut Rīgas Tehniskās universitātes sastāvā, neinformējot par to jūrniecības nozari un neizdiskutējot šo jautājumu, tādēļ nozares nevalstiskā organizācijas 25.septembrī nosūtīja vēstuli Valsts kancelejai, izglītības un zinātnes ministrei Anitai Muižniecei (JKP) un satiksmes ministram Tālim Linkaitam (JKP), aicinot saglabāt autonomu jūrniecības izglītības iestāžu tīklu Latvijā.

Vienlaikus, pēc Kočānes teiktā, Muižnieces atbildes vēstule liecina, ka jūrniecības nozares viedoklis netiks ņemts vērā.

Ministres vēstulē norādīts uz zemo novērtējumu, ko Latvijas Jūras akadēmija saņēmusi starptautiskajā zinātnisko institūciju izvērtējumā. Jūrniecības nozares pārstāvji šo pārmetumu uzskata par neloģisku, jo Latvijas Jūras akadēmijai un tās jūrskolai pirmkārt ir jāsagatavo jūrnieki, nevis zinātnieki. 95% akadēmijas absolventu aiziet strādāt jūrā, savā profesijā, un tas esot ļoti labs rādītājs, ar kuru nevar lepoties daudzas Latvijas augstskolas.

Nozares pārstāvju ieskatā šis rādītājs arī apgāž IZM argumentu, ka "pēc reorganizācijas Latvijas studējošiem būs plašākas iespējas iegūt jūrniecības izglītību atbilstoši darba tirgus pieprasījumam".

Kočāne uzsvēra, ka šādas iespējas studējošiem ir jau tagad, un pieprasījums starptautiskajā darba tirgū pēc Latvijas Jūras akadēmijas absolventiem ir liels, viņiem ir nodrošināts darbs ar augstu atalgojumu un profesionālās izaugsmes iespējām.

Kopējās sanāksmes dalībnieki vienojās par turpmākajām darbībām, kas tiks realizētas, lai nepieļautu autonomās "jūrniecības izglītības iestāžu tīkla sagraušanu".

Jau vēstīts, ka Latvijas Jūras akadēmiju plānots reorganizēt un iekļaut Rīgas Tehniskās universitātes sistēmā, turpinot jūrniecības izglītību. Lēmums par Latvijas Jūras akadēmijas reorganizāciju vēl nav pieņemts, un to skatīs Ministru kabineta atsevišķā sēdē, nosakot arī reformu laika grafiku.

IZM plāno arī Liepājas Jūrniecības koledžas reorganizāciju un iekļaušanu Rīgas Tehniskās universitātes ekosistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!