"Din din, din din din" – stilizēta melodija no latviešu tautasdziesmas "Pūt, vējiņi!" jau kopš 1987. gada skan vairākos simtos Rīgas namu, atverot to ārdurvis. Domofons ar šo melodiju radās mežonīgajos kooperatīvu laikos, kad vairāki inženieri nolēma ar savu izgudrojumu piedalīties Rīgas pašvaldības izsludinātā konkursā. Portāls "Delfi" pēta, kā Latvijas galvaspilsēta tika pie domofona, kā tika izvēlēta durvju atvēršanas melodija un cik vēl šo iekārtu Rīgā ir palicis.

Paldies par domofonu jeb universālo koda atslēgu ar sarunu iekārtu "AGAT 1" ir jāsaka inženierim Aleksandram Akopjanam, kurš 1987. gadā kopā ar kolēģiem nodibināja kooperatīvu "Dialogs". "Es biju beidzis Rīgas Politehnisko institūtu un ieguvu maģistra grādu inženierzinātnēs. Pēc augstskolas strādāju par vecāko zinātnisko līdzstrādnieku kompleksajā zinātniskajā grupā, kas apkalpoja PSRS volejbola un bobsleja izlases. Abas šīs izlases bija varenas un panākumiem bagātas. Mēs strādājām tepat, Fizkultūras institūta teritorijā Brīvības ielā, un būvējām aparatūru, ar kuras palīdzību tika diagnosticēta sportistu sagatavotība dažādām slodzēm un uzdevumiem," intervijā portālam "Delfi" stāsta Akopjans.

Tobrīd Rīgas Oktobra rajona (tagad Ziemeļu rajona) izpildkomitejas dzīvokļu saimniecības ražošanas pārvaldi vadīja Anatolijs Agafonovs, kurš savā atbildības teritorijā dzīvojamās mājās sāka uzstādīt Harkivā ražotas kodatslēgas. "Tad kādā dienā 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!