Foto: F64
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien nolēma izbeigt lietu par Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Ringolda Baloža (NSL) iespējamiem deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem.

Iesniegumu par Baloža rīcību iesniedza deputāts Artuss Kaimiņš (LRA).

Kaimiņš lūdza izvērtēt Baloža rīcību vairākos gadījumos, tostarp norādot, ka Balodis vairākkārt gan Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas laikā, gan medijos norādījis, ka pēc profesijas Kaimiņš ir aktieris un Saeima nav teātris.

Kaimiņš komisijas sēdē klāstīja, ka Balodis šo frāzi izteicis tik bieži, ka viņš vairs neatceras, vai tas notika Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē vai nē, taču „nievājošā attieksme un replikas” no Baloža esot visu laiku.
Taču, tā kā Kaimiņam nebija konkrētu pierādījumu, komisija pārkāpumu nesaskatīja.

Tāpat Kaimiņš 12.janvārī komisijas sēdes noslēgumā esot pacēlis roku, lai izteiktos, Balodis to arī atļāvis, taču Kaimiņa runas laikā Balodis izslēdzis viņa mikrofonu. "Acīmredzami - deputāts Balodis nepiekrita manam viedoklim, jo laikā, kad es runāju, izslēdza mikrofonu un paziņoja, ka komisijas sēde ir slēgta," iesniegumā klāsta Kaimiņš.

Savukārt 19.janvāra komisijas sēdē Balodis pat neesot devis Kaimiņam vārdu, paziņojot, ka sēde ir slēgta. Tāpat Balodis esot vairākkārt izteicis piezīmes par Kaimiņu. Piemēram, pēc jautājumu uzdošanas bijušajam ekonomikas ministram Vjačeslavam Dombrovskim (V) Balodis "smīnēdams noteica: "Esat pārsteidzoši pieklājīgs, patiešām,"" raksta Kaimiņš.

Komisijas vadītājs var pārtraukt runātāju un izteikt viņam piezīmi, par ētikas kodeksā rakstīto stāstīja Mandātu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S), paužot viedokli, ka neredz Baloža rīcībā kādus pārkāpumus.

Tam nepiekrita deputāts Dainis Liepiņš (LRA), skaidrojot, ka Baloža piezīme nav saistīta ar darba jautājumiem.

Balodis savukārt uzsvēra, ka Kaimiņš iepriekš skarbi izturējies pret citiem komisijas locekļiem, piemēram, deputātiem Alekseju Loskutovu (V) un Ingunu Rībenu (NA), tāpēc tad, kad Kaimiņš ievērojis pieklājības normas, viņš izteicis šādu piezīmi.

„Neļaujot izteikt savu viedokli komisijas sēdēs un līdz ar to sniegt priekšlikumus komisijas darbam, kā arī izsakot dažādas piezīmes par manu izglītību un profesiju, deputāts Balodis pārkāpj ētikas kodeksa 16.puntu,” iesnieguma klāsta Kaimiņš. Pēc viņa teiktā, ar savu rīcību Balodis izrāda "klaju necieņu” un ir nepieklājīgs pret viņu.

Kaimiņa iesniegumā arī teikts, ka ar savu rīcību Balodis pieļauj, ka „viņa personiskās intereses - nepatika pret mani un manu viedokli - prevalē pret valstiskajām interesēm, kas ir komisijas darbs”.

Komisijas sēdē Kaimiņš klāstīja, ka Balodis viņam sistemātiski neļaujot iesniegt jautājumus, piemēram, lai izdalītu deputātiem tabulu, kurā jāsalīdzina dažādu ēku, piemēram, tirdzniecības centru, daudzstāvu dzīvojamo ēku, lidostu, teātru, viesnīcu u.c. uzraudzība pirms un pēc traģēdijas, bija nepieciešamas 28 dienas.
Savukārt Balodis norādīja, ka Kaimiņa jautājumu bija plānots iekļaut nākamās sēdes darba kārtībā, turklāt viņš esot mēģinājis ar Kaimiņu sazināties, taču tas nav izdevies.

Balodis arī vairākkārt komisijas sēdē uz Kaimiņa teikto reaģēja, sakot, ka tie ir meli.

Vienlaikus viņš apliecināja, ka pārdomās šo notikumu, taču „nebija tā, ka ļaunprātīgi liedzu uzdot jautājumus”.
Komisijas vairākums pārkāpumus Baloža rīcībā nesaskatīja, un nolēma lietu izbeigt.

Jau vēstīts, ka Kaimiņš Ētikas komisijā viesojies jau iepriekš –  tika vērtēta viņa iesaistīšanās konfliktā kādā Vecrīgas klubā, kā arī saistībā notikumiem "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!