Foto: DELFI
Neatklājot konkrētā Saeimas deputāta vārdu un uzvārdu, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informējis veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) par Saeimas deputātu, kurš saslimis ar "Covid-19". Epidemioloģiskajā izmeklēšanā noskaidrots, ka nav notikusi nekontrolēta slimības pārnese, jo šis deputāts kontaktējies gan ar inficētu personu, gan bijis ārzemēs, liecina Viņķeles teiktais intervijā Latvijas Televīzijā (LTV).

Sarunā ar LTV veselības ministre paskaidroja, ka viņa neatrodas pašizolācijā: "Jāsaka – par laimi man nebija jākontaktējas ar deputātu Kaimiņu, un to cilvēku lokā, ar kuriem diendienā strādāju, līdz šim, arī par laimi, nav neviens ne inficēts, ne tik neatbildīgs, ka nācis uz mūsu krīzes vadības formātiem un pirms tam bijis ārzemēs. Man veicies, ka manu kolēģu vidū apzinīgums ir krietni augstāks."

Vaicāta, vai tagad neapstrīdami var apgalvot, ka Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš melojis par būšanu vai nebūšanu ārzemēs vai kontaktēšanos ar saslimušu personu, Viņķele paskaidroja: "Šeit ir sekojošs konteksts – SPKC pat ministru, kas ir tikai saprotams, par inficēto uzvārdiem neinformē, un es arī nevaicāju. Viņiem arī nebūtu tiesības man to teikt. Bet mēs analizējam gadījumus, vai inficētajiem cilvēkiem, ko diennaktī atklāj, ir izsekojamas kontaktpersonas un pēc epidemioloģiskās izmeklēšanas izprotams veids, kā cilvēks inficējies. Kādēļ tas ir ļoti svarīgi? Lai mēs saprastu, vai Latvijā mēs joprojām varam apgalvot, ka katrs inficēšanās gadījums ir izsekots un nav sākusies nekontrolēta slimības pārnese."

"Tādēļ arī kolēģi informēja, nesaucot vārdā, ka Saeimas deputāts ir vīrusa pozitīvs, bet labā ziņa ir tā, ka ir izsekojama tā ķēde, kā cilvēks inficējies, un tur tika minēti šie divi apstākļi, proti, gan kontakts ar inficētu citu personu, protams, nesaucot arī to citu personu vārdā, gan arī fakts, ka ir būts ārzemēs, nesaucot kur," runājot par Saeimas deputāta Kaimiņa gadījumu, turpināja veselības ministre.

"Kaimiņš, kā jau mums plaši zināms, ir performanču meistars, pats pasteidzās publiskot to, ka tieši viņš ir šis inficētais cilvēks. Līdz ar to nav jābūt īpaši attapīgam, lai saliktu šīs divas lietas kopā un saprastu, ka šajos stāstos ir nesakritības. Jāsaka kā ir, ka es vienkārši 100% uzticos mūsu epidemiologu izmeklētāju teiktajam, ko ne gluži varu arī attiecināt uz kolēģi Saeimā," paskaidroja Viņķele.

"Un man šķiet nepieņemami šajā situācijā, ka augsta amatpersona, kas pati lemj par nosacījumiem, kā Latvijas sabiedrībai ir jāuzvedas un kādi piesardzības mēri ir jāievēro, pats to pārkāpj. Tas ir ne tikai demoralizējošs paraugs, bet arī atstāj iespaidu, ka Latvijas vara uzskata sevi par izņēmumu pat epidēmijas gadījumā," skarba bija ministre.

Jau ziņots, ka Kaimiņš pavēstījis, ka viņam konstatēta saslimšana ar "Covid-19". Kaimiņš sestdien medijiem sacīja, ka viņam nav informācijas par saslimšanas avotu. Viņš arī sacīja, ka pēdējā laikā nav bijis ārpus Latvijas, kā arī neesot saticis kādu, kas pēdējā laikā ir atbraucis no ārzemēm.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa saslimšanas ar "Covid-19" dēļ Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izmeklēs visus parlamentāriešus un citus parlamenta darbiniekus, sestdien žurnālistiem paziņoja SPKC pārstāvis Jurijs Perevoščikovs.

Tāpat cilvēkiem, kuri ir kontaktējušies ar Kaimiņu, turpmākās 14 dienas ir jāpavada pašizolācijā, sekojot līdzi savam veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā vēršoties pēc mediķu palīdzības.

Ņemot vērā, ka Kaimiņš kontaktējies arī ar valdības pārstāvjiem un piedalījies koalīcijas partiju Sadarbības padomes sēdēs, pašizolēties nepieciešams arī valdības locekļiem, tostarp Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV)

Saistībā ar "Covid-19" izplatību sabiedrības veselības nolūkos Ministru kabinets turpmāk strādās attālinātā režīmā, netiekoties klātienē, informēja Valsts kancelejā. Koalīcijas darbs, tajā skaita sadarbības sanāksmes un valdības sēdes turpmāk notiks attālināti, pilnībā nodrošinot valdības darba nepārtrauktību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!