Foto: LETA

Daudzi sportisti savu karjeru ir izveidojuši pateicoties "Mildronātam", bet medikaments aizliegts "Rietumu snobisma" dēļ, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1" teica "Mildronāta" izstrādātājs, Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš.

"Daudzi sportisti savu karjeru ir spējuši izveidot tikai pateicoties tam, ka tāds "Mildronāts" Latvijā ir izgudrots," intervijā žurnālistam Gundaram Rēderam stāstīja Kalviņš.

"Daudziem profesionālajiem sportistiem, kuri nodarbojas ar sporta veidu, kur nepieciešama fiziska izturība, ir jāstrādā uz cilvēka fizisko un emocionālo spēju robežas," sacīja Kalviņš. Pārkāpt šo robežu neesot grūti un tas notiekot samērā bieži, jo sportistu vidū pēkšņas nāves esot biežāk nekā parastās populācijas vidū, skaidroja OSI vadītājs.

Atbildot uz jautājumu par meldonija aizliegšanas iemesliem, Kalviņš pieļāva, ka "vaina ir amerikāņu, angļu un daudzu citu Rietumu valstu snobismā, kas uzskata, ka tas, kas nav uzrakstīts angliski, nav uzrakstīts vispār." Pētījumi par meldonija efektu esot, un tie atbilstot mūsdienu medicīnas prasībām, apgalvoja Kalviņš. Viņš izteicās, ka ārzemju kolēģu "čiepstēšana" nozīmē vien to, ka ārzemēs neprot lasīt krievu valodā.

Kalviņš teica, ka esot saņēmis informāciju no vairākiem advokātu birojiem, kuri nodarbojas ar vadošo pasaules sportistu interešu pārstāvniecību. Viņš apgalvoja, ka šī gada laikā vairāku valstu tiesās tiks iesniegtas prasības. Kalviņš gan atteicās nosaukt sportistus, kurus pārstāv viņa pieminētie advokāti.

Iepriekš Kalviņš portālam "Delfi" izteicās, ka "meldoniju aizliedza tāpēc, ka to kādam ļoti sagribējās. Ja nav iespējams cīnīties ar citiem līdzekļiem, izmanto šādus." Pēc Kalviņa uzskatiem preparāta aizliegšana ir cilvēktiesību pārkāpums.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka kopš gada sākuma 27 Krievijas sportisti pieķerti meldonija lietošanā. Viņu starpā ir tenisa superzvaigzne Marija Šarapova, četrkārtējā pasaules čempione peldēšanā Jūlija Jefimova, olimpiskais čempions šorttrekā Semjons Jeļistratovs, ātrslidotājs Pāvels Kuližņikovs, olimpiskā čempione daiļslidošanā Jekaterina Bobrova un citi sportisti.

Kā zināms, šā gada 1. janvārī Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) aizliegto vielu sarakstā iekļāva Latvijā ražoto medikamentu meldoniju. Tas sarakstā iekļauts, jo ir "pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu".

Kardioprotektors "Mildronāts" ir viena no Latvijas veiksmīgākajām medicīniskā eksporta precēm. 2013. gadā preparāta eksporta apgrozījums sasniedza aptuveni 65 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!