Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piektdien, 16. jūnijā, NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda paziņoja par "Leopard 2" tanku izvietošanu Latvijā, “Delfi” informēja Aizsardzības ministrijā.

Plānots, ka tuvāko mēnešu laikā Kanāda Latvijā izvietos 15 "Leopard 2" tankus kopā ar personālu un aprīkojumu, tā apliecinot Kanādas nodomu un gatavību attīstīt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā līdz brigādes līmenim.

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) uzsver: "Latvija un Kanāda cieši sadarbojas, lai īstenotu NATO Madrides samita laikā noslēgto deklarāciju un Latvijā izvietoto kaujas grupu attīstītu līdz kaujas spējīgas brigādes līmenim. Kanādas lēmums pastāvīgi Latvijā izvietot tankus ir spēcīgs signāls Kanādas apņēmībai sasniegt šo mērķi. Latvija atzinīgi novērtē Kanādas kā ietvarnācijas ieguldījumu Latvijas un visa NATO austrumu flanga drošībā un aizsardzības spēju stiprināšanā, kā arī līdz šim panākto progresu kaujas spējīgas brigādes izveidošanā".

NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā notika arī NATO–Ukrainas komisijas sanāksme, kurā piedalījās arī Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs un Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels. Sanāksmes dalībnieki apsprieda turpmāko NATO un Eiropas Savienības atbalstu Ukrainā, kā arī Ukrainas ceļu uz iestāšanos NATO.

"Nevienam nav šaubu, ka mums bez kavēšanās ir jāturpina sniegt militāro atbalstu Ukrainai. Tomēr mēs nedrīkstam koncentrēties tikai uz Ukrainas pretuzbrukumu, lai atgūtu savas teritorijas. Mums ir jābūt gataviem sniegt Ukrainai visu nepieciešamo militāro un humanitāro atbalstu ilgtermiņā. Ukraina neapšaubāmi pieder eiroatlantisko valstu saimei. Šīs vasaras NATO samitam Viļņā jākļūst par pagrieziena punktu, lai nodrošinātu gan ilgtermiņa praktisku atbalstu Ukrainai, gan NATO dalībvalstu politisku apņemšanos ar konkrētu ceļa karti Ukrainas pievienošanās NATO, tiklīdz tas būs iespējams," pauda Mūrniece.

Aizsardzības ministre arī informēja NATO kolēģus par Latvijas valdības pieņemto lēmumu šogad, kā arī 2024. un 2025. gadā, iemaksāt 2 miljonus eiro (katru gadu) NATO Visaptverošajā atbalsta pakotnē Ukrainai. Šīs iniciatīvas mērķis ir sniegt Ukrainas bruņoto spēkiem neletālu atbalstu, pielāgojot to aktīvas karadarbības apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!