Foto: LETA

"Tagad jau aiziet mazliet par tālu, ja sāk veidoties "melnie saraksti", notikumus Nacionālās apvienības (NA) biedra Egila Helmaņa vadītajā Ogrē trešdien TV3 raidījumā "900 sekundes" komentēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atgādināja, ka situācija ir ļoti samilzusi – jau pirms kāda laika viņš lūdzis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku (AS) "ieskatīties, izanalizēt, kas Ogrē notiek", un tas vēl ir procesā.

"Draugi mīļie, kas notiek Baltkrievijā, kas notiek Krievijā – autoritāra vara, kas necieš kritiku, kas apspiež... tas mūsu sabiedrībai nav tas ejamais ceļš," teica Kariņš.

Helmanis ir Nacionālās apvienības biedrs, un partija "var ietekmēt katru biedru un katru mēru".

"Te vēl nav pilna autokrātija, nekas tik traks nav, bet tie signāli ir absolūti negatīvi, un tie ir tieši tie paši, kas ir atbalss no Austrumiem, un tas nav tas ceļš, pa kuru iet. Es aicinātu katru trīs reizes padomāt – nevienam nepatīk kritika (..), bet es iedomāties nevaru kādu apklusināt. Tie kuri kritizē – kritizē, tā ir daļa no dzīves," teica Kariņš.

"Mēs nevaram šādi veidot sarakstus un izmantot savu varu ierobežojot kādu. Tas nav pareizi," teica Ministru prezidents.

"Es aicinu, lai tā lieta neaiziet tālāk, trīs reizes ieelpot un varbūt vienu otru lietu mainīt. Un šādi "melnie saraksti", viņi vienkārši nedrīkst būt," teica Kariņš.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Kultūršoks" iepriekš ziņoja, ka Ogres pašvaldība atteikusi iepriekš sarunātu koncertu ar vijolnieka Raimonda Meldera piedalīšanos – atteikuma vēstulē kā iemesls minēta viņa iekļaušana pašvaldības "melnajā sarakstā". Ogres Kultūras centra vadība gan to nodēvējusi par komunikācijas kļūdu un minējusi citus koncerta atcelšanas iemeslus, bet Pašnodarbināto mūziķu biedrība uzskata, ka šis incidents ir vērtējams kā cenzūra, raksta portāls "lsm.lv".

"Delfi" jau rakstīja, ka vēl pirms ziņas par iespējamo "melno sarakstu" Ogrē, Ministru prezidentam situācija šajā pilsētā nebija pieņemama, un premjers aicināja Sprindžuku izskatīt lietu pēc būtības.

Sprindžuks pašvaldībai pieprasīja sniegt paskaidrojumus par izveidojušos konfliktu, ko pašvaldība ir izdarījusi. Pašvaldības sniegtās atbildes patlaban analizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas amatpersonas.

Savukārt tiesībsargs, vērtējot Ogres novada pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

"Progresīvo" Saeimas frakcija aicinājusi Sprindžuku no amata atstādināt Helmani, taču šis ierosinājums noraidīts.

Tāpat cilvēki pulcējušies pie VARAM protesta akcijā, aicinot Sprindžuku atlaist Helmani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!