Foto: LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien, 14. augustā, preses konferencē paziņoja par demisiju.

Kariņš informēja, ka viņš šo ceturtdien, 17. augustā, Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam iesniegs valdības demisijas rakstu. Tāpat viņš uzsvēra, ka pats vairs nekandidēs uz premjera amatu, bet nākamais Ministru prezidents tiks meklēts "Jaunās Vienotības" (JV) politiķu vidū.

Neoficiāli izskan, ka nākamā Ministru prezidente varētu būs līdzšinējā labklājības ministre Evika Siliņa (JV), tomēr viņa pirmdien preses konferencē par iespējām ieņemt šo amatu bija izvairīga. Viņa uzsvēra, ka JV vēl nav veikusi premjera atlases procedūras, bet šo trešdien, 16. augustā, plānota politiskā spēka domes sēde, kurā tiks lemts par nākamo premjerministru.

Aicināts komentēt iepriekš neoficiāli izskanējušo informāciju, ka Kariņš nākamajā valdībā varētu ieņemt ārlietu ministra amatu, premjers norādīja, ka viņa tiešais darbs tuvākajā nākotnē būs atbalstīt JV premjera amata kandidātu un darīt visu, kas Kariņa spēkos, lai šis amata kandidāts izveidotu rīcībspējīgu Ministru kabinetu.

Lēmumu demisionēt Kariņš pamatoja ar faktu, ka "valsts attīstībai ir vajadzīgs daudz kas", bet pamatā nepieciešama spēcīga un dinamiska valdība, kas spēj pieņemt grūtus lēmumus.

"Man tapa skaidrs, ka Nacionālā apvienība un "Apvienotais saraksts" dara visu, lai bremzētu jebkuru mēģinājumu ieviest dinamismu valdības darbā. Līdz ar to secinājums ir elementārs – ja šajā valdībā dinamismu nevar rast, nepieciešama cita valdība," skaidroja Kariņš.


Tiesa, esošais Ministru kabinets turpinās darbu līdz brīdim, kad tiks izveidota un apstiprināta jauna valdība.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu, valdības locekļi pēc Ministru kabineta atkāpšanās turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam, ja Saeima nav lēmusi citādi un par Ministru kabineta locekļiem iecēlusi personas, kurām uzdota šo amatu pagaidu pildīšana, līdz tiks izteikta uzticība jaunam Ministru kabinetam.

Komentējot pagaidām vēl strādājošās valdības darbu, premjers informēja, ka šī Ministru kabineta darbs turpinās, bet rītdienas valdības sēdē nav plānots skatīt nevienu "lielo, konceptuālo jautājumu".

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sociālajā tīklā "X" norādījis, ka pēc demisijas raksta saņemšanas drīzumā organizēs konsultācijas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem par valstij svarīgākajiem darbiem, premjera amata kandidātu un valdības modeli.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc neveiksmīgiem centieniem izveidot paplašinātu koalīciju, Kariņš 11. augustā paziņoja par jaunas koalīcijas izveides sarunu sākšanu ar patlaban opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem Zaļo un zemnieku savienība un partiju "Progresīvie".

Premjers arī paziņoja, ka viņš nedemisionēs, bet turpinās pildīt premjera pienākumus, paralēli vadot nākamās koalīcijas sarunas. Tādējādi darbu turpina līdzšinējā koalīcija, ko veido "Jaunā Vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!