Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien, 9. martā, valdības sēdes sākumā, uzrunājot kolēģus pirms būtisku lēmumu pieņemšanas turpmākai Covid-19 ierobežošanai, kā satraucošu piemēru minēja situācijas attīstību Igaunijā, vienlaikus rosinot apsvērt palīdzības sniegšanu kaimiņvalstij, kur ir straujš saslimstības pieaugums un slimnīcām – liela noslodze.

"Domāju, ka mums šodien vajadzētu apsvērt iespēju piedāvāt kaimiņiem igauņiem iespēju, ka mēs varētu piedāvāt arī daļēji mūsu veselības sistēmas kapacitāti. Palīdzēt viņiem, ja viņi gadījumā netiek ar visiem gadījumiem galā, ka mēs varētu šobrīd palīdzēt viņiem. Mums, lai nu kā, bet Covid-19 gultu skaits ir lielāks nekā šobrīd ir pacientu. Domāju, ka tādu palīdzību mums viņiem vajadzētu sniegt," teica Kariņš.

Jau ziņots, ka Igaunijā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu atklāta vēl 1308 cilvēkiem. No vīrusa izraisītās slimības Covid-19 miruši divi cilvēki, otrdien paziņojis Veselības departaments.

Aizvadītajā diennaktī veiktas 6827 analīzes, līdz ar to pozitīvo testu īpatsvars bijis 19,2%. Pavisam Igaunijā veikti 994 902 testi nolūkā noskaidrot inficēšanos ar jauno koronavīrusu.

Kopējais apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits Igaunijā sasniedzis 77 491, bet 40 852 cilvēkiem apstiprināta atveseļošanās.

No Covid-19 pavisam Igaunijā miruši 669 cilvēki.

Slimnīcās pašlaik tiek ārstēti 640 Covid-19 pacienti. Intensīvajā terapijā atrodas 59 cilvēki, 41 no viņiem tiek veikta plaušu mākslīgā ventilēšana.

Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 9.martā ir 1361,7.

Pret Covid-19 Igaunijā vakcinēti kopumā 105 845 cilvēki, tostarp 44 235 cilvēki saņēmuši arī otro vakcīnas devu.

Pirmdienas, 8. marta, vakarā Igaunijas valdība ir lēmusi noteikt būtiski stingrākus ierobežojumus. Tie tiks ieviesti uz vienu mēnesi, sākot ar ceturtdienu šonedēļ.

Tiks slēgti tirdzniecības centri, izņemot pārtikas veikalus, aptiekas, veterināros veikalus un optikas veikalus. Tāpat nolemts slēgt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus, atļaujot tikai pārdošanu ar piegādi (iznešanu).

Visiem bērniem, izņemot bērniem ar īpašām vajadzībām, noteiktas attālinātas mācības. Bērnudārzi turpinās strādāt. Tiek pārtraukta sporta zāļu darbība slēgtās telpās, ierobežojums neattiecas uz profesionāliem sportistiem.

Valsts pārvaldes ministrs Jaks Ābs Igaunijas portālam "Delfi.ee" norādījis, ka ierobežojumi tiks ieviesti vismaz uz vienu mēnesi un sāks darboties ceturtdien. Ja situācija neuzlabosies, ierobežojumi būs jāpagarina. Pēc Āba teiktā, acīmredzot, ārpus telpām, ārā, tiks ieviests 2+2 princips. "Mērķis ir maksimāli samazināt kontaktus cilvēku starpā," teica Ābs. "Mēs nevaram ieviest ierobežojumus "pa gabaliņiem"."

Ceturtdien Igaunijas valdība izvērtē arī papildu budžetu, kas pēc iespējas ātrāk tiks iesniegts apstiprināšanai parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!