Foto: F64

Aizvadīta interesanta un pozitīva tikšanās ar Rīgas mēru un viņa vietniekiem un ar prieku un gandarījumu var teikt, ka pēdīgi ir situācija, kad valdība kopā ar galvaspilsētas vadību saredz iespēju sadarboties, trešdien pēc abu pušu tikšanās medijiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atzina, ka Rīgas domes vadību sagaida grūts uzdevums – jāpārņem sistēma, kas ir nesakārtota un jāieved kārtība tur, kur tās nav bijis.

"Esmu pilns gatavības strādāt kopā ar galvaspilsētas jauno vadību, sadarbotos, lai celtu Rīgu. Atgādināšu, ka Rīga ir būtisks ekonomikas dzinulis un vairākus gadus šis dzinulis ir bijis atstāts novārtā. Jaunais sasaukums centīsies to atjaunot," pauda Kariņš.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP) norādīja, ka šī diena ir pagrieziena punkts Rīgas domes un valdības attiecībās. Viņš apliecināja, ka Rīgai ir liela apņemšanās izmantot tās iespējas, ko sniedz šis laikmets, tai skaitā arī investīciju piesaisti.

"No premjera saņēmām saprati, ka Rīgai būs vajadzīgs atbalsts un laiks, lai varētu ātri savu darbību tam vērst un šīs iespējas izmantot," pauda Staķis, par piemēru minot infrastruktūras attīstības, CO2 samazināšanas un digitalizācijas projektus.

Abu pušu tikšanās laikā tika pārrunāti arī aktuālie jautājumi Covid-19 ierobežošanā. Tika nolemts kopīgi risināt sociāli maznodrošinātu cilvēku apgādi ar maskām, valstij veicot iepirkumu par daudzreiz lietojamu masku iegādi.

Staķis arī norādīja, ka būtiski ir risināt jautājumu par skolām un realizēt klātienes mācības "maksimāli ilgi". Pārrunātas iespējas dažām profesiju grupām – skolotājiem, policistiem un sociālajiem darbiniekiem – pāriet uz siekalu testiem un prioritizēt šo grupu testēšanu tad, kad tas būs iespējams.

Jāatgādina, ka patlaban siekalu testi kā Covid-19 vīrusa noteikšanas veids plašāk netiek pielietoti.

"Tā ir pūļa testēšanas metode, ko šobrīd izmanto Kuldīgā. Tā nav izmantojama visos gadījumos, bet specifiski pie šādiem uzliesmojumiem. Tā ir siekalu testu izmantošana, kas nav tik precīza kā tradicionālais tests ar iztriepes ņemšanu no deguna un rīkles, bet tomēr ir pietiekami jutīga un specifiska uz vīrusa klātbūtnes noteikšanu siekalās," iepriekš skaidrojusi Veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Jau vēstīts, ka siekalu testus iespējamās Covid-19 saslimšanas noteikšanai pēc inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu sāka veikt Kuldīgā un Daugavpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!