Foto: DELFI

Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis uzskata izglītības ministra Roberta Ķīļa iecerēto izglītības ministrijas un izglītības sistēma reformu par nepārdomātu, jo, viņaprāt, reformas rezultātā samazināsies augstākās izglītības nozīme ministrija, kas savukārt var novest "pie bīstamām sekām", teikts Rektoru padomes vadītāja atklātā vēstulē ministram.

Batčevskis arī uzskata, ka ministrijas reorganizācijas pašreizējā pieeja prasa nopietnas diskusijas nozarē, un norāda, ka Rektoru padome ir gatava šādās diskusijās iesaistīties.

Rektoru padomes priekšsēdētāju uztrauc iecerētā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) reorganizācija, kas paredz pārmaiņas Politikas koordinācijas
departamenta, kā arī Augstākās izglītības departamenta un Zinātnes, tehnoloģiju un
inovāciju departamenta darbībā.

"Svarīgi lai iecerētās reformas nepieļautu augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju pozīcijas vājināšanos izglītības nozarē un tautsaimniecībā kopumā," norāda Barševskis.

"Šāda veida būtiskas pārmaiņas nedrīkst sasteigt. Tām ir jābūt labi pārdomātām, pamatotām un izdiskutētām nozarē. Pašreizējā situācijā augstākās izglītības joma ir lielu pārmaiņu priekšā. Manuprāt, vairāki apsvērumi, saistīti ar plānoto
IZM reformu, un to sekas pagaidām nav pietiekami izvērtētas," teikts Rektoru padomes priekšsēdētāja vēstulē.

Rektoru padomes priekšsēdi uztrauc, kā "vājinot augstākās izglītības pozīcijas ministrijā, būs iespējams izpildīt "ES 2020" stratēģiju, kura paredz, ka 2020. gadā vismaz 40 % jaunākās paaudzes iedzīvotāju jābūt augstākajai izglītībai".

Barševskis arī norāda, ka Latvijas demogrāfiskā situācija, kura nākotnē tikai pasliktināsies, "liek skaidri saprast, ka Latvija var ekonomiski izdzīvot tikai tad, ja tā nodrošinās visu paaudžu iedzīvotājiem iespēju paaugstināt savu kvalifikāciju līdz augstākajam līmenim, kuru katrs indivīds ir spējīgs sasniegt".

"Eiropas mērogā ir skaidra izpratne, ka augstskolās jāintegrē mūžizglītība, ļaujot augstākās kvalifikācijas sasniegt strādājošajiem. Kā tas Latvijā tiks nodrošināts, ja paredzētajā ministrijas struktūrā mūžizglītība ir ievietota [vidējās] profesionālās izglītības departamentā, bet augstākās izglītības departaments tiek novājināts?" bažas pauž Barševskis.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) darbiniekiem piektdien prezentēta ministra Roberta Ķīļa iecerētā jaunā ministrijas struktūra, un saskaņā ar ieceri plānots, ka 39 struktūrvienību vadītāju vietā IZM paliks 32. Šobrīd arī iecerēts, ka jaunā struktūra varētu sākt darboties 1.aprīlī.

Ķīļa reforma paredz valsts sekretāra padotībā izveidot jaunu – Politikas iniciatīvu ieviešanas departamentu, kuram no tagadējiem departamentiem tiek nodotas arī politikas plānošanas un izglītības finansēšanas stratēģijas funkcijas. Jaunā departamenta galvenais uzdevums būs nodrošināt reformu pasākumus un starptautiskās iniciatīvas.

Tagadējā Profesionālas izglītības un vispārējās izglītības departamenta funkcijas iecerēts sadalīt. Vispārējās izglītības departamentam tiks nodotas tā iesaukumā ietvertās funkcijas, savukārt Profesionālās izglītības un mūžizglītības departamentam iecerēts arī nodot mūžizglītības attīstības funkciju no tagadējā Politikas koordinācijas departamenta.

Ķīlis iecerējis arī apvienot Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju departamentu un Augstākās izglītības departamentu, pret ko iepriekš iebilda Latvijas Studentu apvienība (LSA). Departamentā iecerēts izveidot divas nodaļas – viena atbildētu par augstākās izglītības un zinātnes politiku, bet otra – par iestāžu pārvaldību. LSA iepriekš argumentēja, ka "departamentu apvienošanas gadījumā var vājināties studiju saistība ar darba tirgus prasībām, kas ir vairāk profesionālās izglītības lauciņā, un citi ar izglītību saistītie aspekti."

Politikas koordinācijas departamentu iecerēts likvidēt, jo tā funkcijas tiek pārdalītas starp citām struktūrvienībām, to skaitā – jaunizveidota Starptautisko lietu un finanšu instrumentu nodaļa tiešā valsts sekretāra vietnieka padotībā un Jaunatnes lietu nodaļa Sporta departamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!