Foto: F64

Jau no jaunā mācību gada centralizētais svešvalodas eksāmens notiks martā, tādējādi samazinot skolēnu slodzi eksāmenu sesijā pavasarī, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"Viens eksāmens tiks organizēts martā – un tas būs svešvalodas eksāmens. Tā samazināsim slodzi un stresu, kas ir maijā," sacīja ministrs.

Būtiski, ka svešvalodas eksāmens nebūs jākārto, ja vidusskolēns, kurš pretendē studijām ārzemēs, būs nokārtojis kvalificētu, starptautiski atzītu svešvalodas testu angļu, vācu, franču vai kādā citā svešvalodā, pavēstīja Ķīlis.

Turpinot stāstīt par gaidāmajiem prioritārajiem darbiem jaunā mācību gada laikā, ministrs atgādināja,, ka pieaugs visu pedagogu zemākās algas likmes, kā arī pedagogu ar augstākās kvalitātes pakāpēm, tāpat algā vairāk saņems arī skolu direktori un viņu vietnieki.

Ķīlis uzsvēra, ka nākamā gada laikā pabeigs izstrādāt skolotāju atalgojuma sistēmas izmaiņas un pēc gada algas pielikumu būs saņēmuši pilnīgi visi pedagogi.

"Pēc gada visi skolotāji būs saņēmuši atalgojuma pielikumu," teica ministrs.

Tāpat 2012./2013.mācību gadā samazināsies pedagogu birokrātiskais slogs – ministrija vairs nepieprasīs līdz šim obligātos centralizētos stundu tematiskos plānojumus un "pedagogu dienasgrāmatas".

Jaunā mācību gada laikā IZM arī ieviesīs digitālas mācību līdzekļu alternatīvas visos mācību priekšmetos. Palielināta mērķdotācija mācību līdzekļu iegādei šā rudens laikā par vairāk nekā 300 000 latiem, tuvinot līmenim, kāds bija pirms krīzes – 2007.gadā.

Tāpat mācību gada otrajā pusē, plānojot nākamā gada budžeta grozījumus, dotāciju šim mērķim iecerēts paaugstināt vēl, pavēstīja Ķīlis.

2012./2013.mācību gada laikā vairākas izmaiņas būs arī profesionālās izglītības jomā, paredzot līdz 2015.gada 31.augustam atjaunot un modernizēt 11 profesionālās izglītības iestādes.

Tāpat pašvaldībām līdz šā gada beigām jānolemj, vai tās pārņems savā pārziņā konkrētas profesionālās izglītības iestādes, tās no valsts nodos pašvaldību rokās, ko paredzēts pabeigt divu gadu laikā.

Profesionālās izglītības iestādēs šā mācību gada laikā ieviesīs karjeras izvēles konsultāciju un atbalsta centrus, kas detalizēti iepazīstinās ar konkrētām profesijām un mācību iespējām konkrētās skolās, piebilda Ķīlis.

Jau vēstīts, ka jaunajā mācību gadā slēgs septiņas, reorganizēs astoņas un dibinās trīs izglītības iestādes, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta apkopotā informācija.

Saskaņā ar IZM statistiku 2011./2012.mācību gadā bija 814 vispārizglītojošās dienas skolas, 2012./2013.mācību gadā prognozētais vispārizglītojošo dienas skolu skaits ir 804 izglītības iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!