Foto: LETA

Rīgas domes (RD) opozīcijas deputātam Vilnim Ķirsim (JV) radušās bažas, ka Rīgas pilsētas nākamā gada budžetā iecerēts par gandrīz miljonu eiro palielināt finansējumu Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļai, paredzot šo naudu četru jaunu darbinieku algošanai, kā arī lai turpinātu Rīgas pašvaldības līgumus ar mediju aģentūrām vai medijiem, portālu "Delfi" informēja partijas frakcijā.

Šādi plāni izriet no Rīgas domes priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR) uzdevumā sagatavota dokumenta, informē frakcija. Ķirsis pieļauj, ka tas ir slēpts mēģinājums saglabāt struktūru, ko savulaik izveidoja likvidējamais pašvaldības nodibinājums "Riga.lv".

"Opozīcija panāca, ka "Riga.lv" tiek likvidēts, tomēr acīmredzami Rīgas domē valdošā koalīcija ir ieinteresēta par katru cenu saglabāt un turpināt līdzšinējo praksi – pirkt mediju saturu, vienīgi pārnesot šo rūpalu uz Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļu. Tas liek secināt, ka Rīgas mērs Oļegs Burovs uzskata par pieņemamu turpināt Nila Ušakova (S) izveidoto korumpēto sistēmu, kas pieļauj pašvaldības resursu izmantošanu mediju satura pirkšanai un ietekmēšanai, kā arī "Saskaņas/GKR" koalīcijai pietuvinātu personu nodrošināšanai ar labi apmaksātām darba vietām," publiski paudis Ķirsis.

Viņš norāda, ka no dokumentiem secināms, ka Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļai budžetu varētu palielināt par 920 000 eiro, no kuriem apmēram pusmiljons tiktu paredzēts mediju satura līgumiem, izmantojot SIA "Mediaservice" pakalpojumus, kā arī iecerēts slēgt jaunu līgumu 150 000 eiro vērtībā par raidlaika pirkšanu SIA "Pirmais Baltijas Kanāls". Jaunajās amata vietās, kas tiktu izveidotas līdz ar budžeta palielinājumu, iespējams, plānots pieņemt darbā līdzšinējos nodibinājuma "Riga.lv" darbiniekus.

Ķirsis informē, ka ir vērsies pie Burova ar pieprasījumu nekavējoties apturēt minētās darbības un izskatīt šo jautājumu tuvākajā Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revidenti galveno uzmanību veltījusi diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - Rīgas Tūrisma attīstības birojam un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Pētot nodibinājumu "Riga.lv", revidenti konstatējuši, ka iepriekšējo trīs gadu laikā pašvaldība piešķīrusi tam dotāciju vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā. Kaut arī statūti nosaka pašvaldībai pienākumu apstiprināt nodibinājuma "Riga.lv" budžetu, ne 2016., ne 2017., ne 2018. gadā tas neesot darīts. Turklāt "Riga.lv" finanšu atskaitēs esot uzrādīti nepatiesi finanšu dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!