Foto: Shutterstock

Ņemot vērā, ka vēl nav skaidrības par Covid-19 antigēna testu izdales kārtību un to pieejamību iedzīvotājiem, otrdien valdībā plānots lemt, ka prasība klātienē strādājošajiem veikt Covid-19 skrīningu ar ātrajiem antigēnu testiem divas reizes nedēļā nebūs obligāta, pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes teica premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Jau vēstīts, ka plašas diskusijas raisījusi prasība no 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem veikt Covid-19 skrīningu.

Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA) norādīja, ka tagad darba devējs pats varēs izvērtēt riskus un, ja vēlēsies, organizēt skrīningu.

Viņa minēja, ka daudzi darba devēji jau tagad klātienes darbam izmanto šos paštestus.

Vēl gan nav skaidrs, kā valsts varētu kompensēt testus tiem uzņēmējiem, kas tos vēlētos iegūt. Kā norādīja premjers, mērķis ir, lai antigēnu testi būtu pieejami un būtu bezmaksas, bet pie mehānisma vēl tiek strādāts Operatīvās vadības grupā.

"Ja vakcīnas palīdz samazināt hospitalizāciju, tad plaša testēšana samazina vīrusa izplatību," skaidroja Kariņš, norādot, ka valsts un sabiedrības interesēs būtu, lai cilvēki pēc iespējas plašāk izmantotu testēšanās iespējas.

Jau vēstīts, ka valsts antigēnu testu iepirkšanai, lai nodrošinātu visu klātienē strādājošo skrīningu, rezervējusi 15 miljonus eiro.

Tikmēr Aizsardzības ministrijai pakļautais Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) pirmo līgumu par antigēna paštestu piegādi noslēdzis ar uzņēmumu "Ekspress laboratorija" par kopumā trīs miljoniem eiro.

Uzņēmums reģistrēts vien šā gada pavasarī, līdz ar to dati par tā finanšu rādītājiem vēl nav pieejami, bet AM apgalvo, ka tas izvēlēts, jo piedāvājis ātrāko piegādes termiņu un zemāko cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!