Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Ilze Jurča Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē, kurā tika skatīts KNAB lūgums atļaut administratīvi sodīt 12. Saeimas deputātu un veselības ministru Gunti Belēviču (Zaļo un zemnieku savienība), norādīja, ka ministrs, ņemot vērā ieņemamo augsto valsts amatpersonas statusu, izvēlējies ļoti necienīgu aizstāvēšanās veidu.

Komisija trešdien neatbalstīja KNAB lūgumu izdot Belēviču administratīvai sodīšanai par valsts amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB saskatījis interešu konfliktu ministra darbā, viņam lemjot par jautājumiem saistībā ar Zāļu valsts aģentūras (ZVA) darbību. Četri deputāti atbalstīja KNAB lūgumu, bet četri balsoja pret.

KNAB priekšnieka vietniece komisijas sēdē norādīja, ka ministra funkcijas ir ļoti skaidri noteiktas likumā. "Ministrs ir nozares augstākā amatpersona. Protams, visas nozares valsts pārvaldes amatpersonas atrodas viņa padotībā, bet ir jāievēro attiecīgie ierobežojumi amatpersonas darbībā," viņa sacīja.

Jurča norādīja, ka Belēvičam bija jāvēršās pie premjerministres Laimdotas Straujumas ("Vienotība") un jāvērš uzmanība faktam, ka viņš saņēmis sūdzību no uzņēmumiem, kuros strādā viņa radinieki, uz kā pamata Belēvičs ierosināja disciplinārlietu. "Ministram vajadzēja informēt par situāciju, lai nerastos interešu konflikta situācija (..) KNAB ir pilnas tiesības uzskatīt, ka Belēvičs ir pieņēmis lēmumus interešu konflikta situācijā," viņa uzsvēra.

Belēvičs uz komisijas sēdi bija uzaicinājis līdzi advokāti, kura argumentēja pret KNAB aicinājumu administratīvi sodīt Belēviču.

Advokāte komisijas sēdē apstrīdēja to, vai KNAB sastādītais protokols ir par pamatu lietas ierosināšanai, jo tajā ir neprecizitātes. Belēviča advokāte arī vērsa deputātu uzmanību uz vairākiem tehniskiem trūkumiem Belēviča administratīvā pārkāpuma lietā.

Jurča, atbildot uz pārmetumiem, uzsvēra, ka Belēvičs cenšas izvairīties no atbildības, nepamatoti diskreditējot KNAB amatpersonas. "Ja reiz mēs atrodamies ētikas komisijā, tad jāatzīst, ka jūs [Belēvičs] esat izvēlējies ļoti necienīgu aizstāvēšanās veidu, ņemot vērā augstās amatpersonas statusu," viņa teica.

Uz repliku Belēvičs atbildēja, apsūdzot KNAB lietu safabricēšanā pret viņu.

"KNAB pret mani interešu konfliktu lietas safabricē vienu pēc otras. Ja šī lieta būtu vienīgā, tas būtu viss kārtībā," sacīja ministrs.

Diskusija Saeimas komisijā pārvērtās strīdā un savstarpējos amatpersonu apvainojumos. Jurča izteica pārmetumus Belēvičam, ka viņš nav ieradies uz KNAB, lai sniegtu paskaidrojumus, jo "acīmredzot ir aizņemts ar savām ģeniālajām veselības jomas reformām".

Par šo repliku Jurča saņēma aizrādījumus no komisijas deputātiem.

KNAB iesniegumā komisijai klāsta, ka uzņēmuma "Saules aptieka" valdes locekļi ir Belēviča radinieki - sieva Vija Belēviča un dēls Artūrs Belēvičs. Komercsabiedrības vienīgais dalībnieks ir Artūrs Belēvičs. Tāpat Artūram Belēvičam pieder 50% kapitāla daļu uzņēmumā "Baltacon", un viņš ieņem valdes priekšsēdētāja amatu šajā kapitālsabiedrībā.

Belēvičs kā veselības ministrs janvārī izdeva rīkojumu par dienesta pārbaudes veikšanu par ZVA darbību informācijas izsniegšanā komersantiem. Rīkojums paredzēja izveidot komisiju dienesta pārbaudes veikšanai un pārbaudīt ZVA, kas ir VM pārraudzībā esoša valsts iestāde.

Pārbaudes uzsākšanai par pamatu bija "Saules aptiekas" un "Baltacon" iesniegums par ZVA rīcību, jo, viņuprāt, ZVA ir izpaudusi komersantu sniegtās ziņas par konkrētu medikamentu realizācijas apjomu un citu informāciju.

Belēvičs komisijas sēdē, atbildot uz deputātu jautājumiem, norādīja, ka disciplinārlietu par ZVA ierosināja, jo pārbaudes laikā atklājās citi pārkāpumi ZVA darbībā.

Belēvičs neatzīst interešu konfliktu. Viņš ir paudis pieļāvumu, ka KNAB aktivitāte ir skaidrojama ar vēršanos pret viņu politiskās darbības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!