Foto: F64
Esošās valdības koalīcijas partneri atzīst trūkumus sadarbībā, apmainās savstarpējām laipnībām un norāda uz viedokļu atšķirību dažādos jautājumos, tostarp par satiksmes ministra Anrija Matīsa ievēlēšanu ar opozīcijas atbalstu, taču noraida jautājumus par esošās koalīcijas nespēju turpināt darbu. Partijas uzstāj, ka koalīcija turpināsies.

Pēc Saeimas balsojuma, kurā ar simtprocentīgu opozīcijas deputātu atbalstu, bet bez koalīcijā ietilpstošās Nacionālās apvienības balsīm ievēlēja satiksmes ministru Anriju Matīsu, premjers Valdis Dombrovskis (V) tikās ar NA līderi Raivi Dzintaru.

Pēc divpusējās sarunas Dombrovskis žurnālistiem atzina, ka pārrunājuši ne tikai saspringto situāciju koalīcijā, bet arī iespējamo "Vienotības" un Nacionālās apvienības sadarbību pašvaldību vēlēšanās, tostarp Rīgas domes vēlēšanās, "kur koalīcijas partijām ir kopīga interese spēcīgi nostartēt un pārtraukt Ušakova-Amerika tandēma varu Rīgā".

Premjers atzina, ka visu valdības partneru uzstādījums ir koalīcijai turpināt darbu un meklēt veidus, kā sadarboties ne tikai šajā koalīcijā, bet arī "kā to uzlabot, nenoliegsim, šo apgrūtināto sadarbību".

Dzintars to apstiprināja, paužot, ka NA ar "Vienotību" domstarpības ir daudzos jautājumos un arī veids, kā Matīsu ievēlēja amatā, ir "ļoti nepatīkams notikums, kas droši vien turpmākajai sadarbībai sekas atstās", taču to, kā tās izpaudīsies, nevar prognozēt, jo "ir pietiekami daudz mainīgo, lai neko nevarētu prognozēt ļoti droši".

"Esam apņēmības pilni censties, lai to, kas ir ierakstīts valdības deklarācijā un partiju programmās, mēs pēc iespējas varētu izpildīt," teica Dzintars un piebilda, ka nekad nav noliedzis, ka ar "Vienotību" viedokļu atšķirības ir gana bieža parādība.

"Tas, ko mēs esam konstatējuši šobrīd – lielā mērā pēc šī balsojuma [par Matīsa apstiprināšanu amatā] koalīcija savas funkcijas pilda daļēji un tas, protams, nevar palikt bez kaut kādām sekām, bet Nacionālā apvienība apliecina, ka mūsu plānos pašlaik nav atsaukt ministrus un pārtraukt valdības pastāvēšanu, īpaši laika posmā, kad ir svarīgs starts Rīgas domes vēlēšanās, kad ir svarīgi dažādi starptautiski procesi, kurus sašķobīt nav neviena interesēs," klāstīja Dzintars.

Uz jautājumu, vai izmaiņas valdības sastāvā varētu notikt pēc pašvaldību vēlēšanām, Dzintars teica, ka žurnālisti un politologi var izteikt dažādas interpretācijas un prognozes, bet tās parasti piepildās par 10%.

"Es neesmu gaišreģis un to nemāku pateikt," viņš piebilda.

Par abu politisko spēku samilzušajām savstarpējām nesaskaņām liecināja arī plenārsēdē par Matīsa ievēlēšanu NA frakcijas vadītāja Eināra Cilinska no tribīnes veltītie asie vārdi "Vienotībai".

"Godājamā "Vienotība", jūs protams, ka domājat ka visas jūsu slēptās lietas nekad netaps redzamas. (..) Jūs varat turpināt savā absolūtā paštaisnumā visos grēkos vainot Nacionālo apvienību, tāpat kā citkārt izglītības ministru. Varat turpināt bīdīt aizkulišu lietas satiksmes jomā ar oligarhiem un dažādām personīgo interešu grupām. Varat slepeni nostiprināt kopīgi ar SC "Gazprom" varu Latvijā. Varat turpināt domāt, ka eiro ieviešana tā aplaimo Latviešu tautu, ka visu to kompensē. Bet ja "Vienotība" aizies par Latvijas ceļu, kā Tautas partija un [demokrātiskā partija] "Saimnieks", ne jau kāda cita tiesiskuma koalīcija ieņems vakanto vietu. Iespējams, ka dažiem lietu bīdītājiem tas būs gluži vienalga. Pārējiem es iesaku tomēr par to padomāt, ja ne šodien, tad citā reizē," kritiski par "Vienotību" izteicās Cilinskis.

Savukārt Reformu partijas frakcijas vadītāja vietnieks Edmunds Demiters sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka samulsinājusi situācija, kad premjers un "Vienotība" izlēma jau piektdien balsot par uzticības izteikšanu Matīsam, bet iztikuši bez papildus sarunām ar Nacionālo apvienību, lai mēģinātu viņus pārliecināt par savu izvēli.

"Piekritīsiet, ka nav laba prakse ministru apstiprināt ar opozīcijas balsīm. Tomēr tas neko nemainīja mūsu izvēlē," teica Demiters, paskaidrojot visu klātesošo Reformu partijas frakcijas deputātu atbalstu Matīsa kandidatūrai.

Demiters gan ļoti kritiski izteicās par Nacionālās apvienības pozīciju un koalīcijas šūpošanu. Viņš salīdzināja divus ministru izvēlēšanas gadījumus – troksni ap satiksmes ministra meklēšanu un tieslietu ministra nomaiņu pērnajā vasarā, kad demisionēja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un atbilstoši koalīcijas līgumam bez citu partiju ierunām viņa pēcnācēju meklēja Nacionālā apvienība, deleģējot Jāni Bordānu.

"Agri vai vēlu, labāk lai jau nu agri, Nacionālā apvienībai jātiek pašai ar sevi skaidrībā, vai viņa vēlas strādāt vai nē. Katrā ziņā mēs neesam tie, kuri premjeram šīs galvassāpes sagādā," teica Demiters.

"Cik ilgi var būt neapmierināti, kā es saprotu, ar savu situāciju koalīcijā? Mēs esam ļoti skaidri viņiem pauduši, ka šīs koalīcijas sastāvā, ja runājam par ministriem, viņu skaitu un pozicionēšanos, nekas nemainīsies," sacīja Demiters.

Viņš arī teica, ka RP neuzskata par problēmu koalīcijas partneru biežās domstarpības dažādās tehniskās detaļās, risinot kādus darba kārtības jautājumus, piemēram, koalīcijas partneru strīdu par to, vai apkures rēķinu mazināšanas problēmu risināt darba grupā vai Saeimas apakškomisijā.

Jau vēstīts, ka Saeimas vairākums, pateicoties opozīcijas deputātu balsīm, piektdien sasauktā ārkārtas sēdē par satiksmes ministru ievēlēja līdzšinējo ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu.

Par viņa kandidatūru nobalsoja 73 deputāti, pret bija 12, bet vispār nenobalsoja trīs tautas kalpi.

Par Matīsu balsoja "Vienotība", Reformu partijas frakcija un neatkarīgie deputāti, kā arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības un "Saskaņas centra" frakcijas, bet pret bija teju visi Nacionālās apvienības deputāti. Balsojumā nepiedalījās Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs no "Vienotības" un NA frakcijas pārstāvis Romāns Naudiņš.

Premjers pēc Matīsa ievēlēšanas amatā atzina, ka NA balsojums pret Matīsa apstiprināšanu amatā norāda uz saspringto situāciju un politiskajām spēlītēm, līdz ar ko problēmas rada paši koalīcijas biedri un "ar šādu koalīciju opozīcija nav vajadzīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!