Foto: F64
Situācija premjera Valda Dombrovska (V) valdībā, kuru atkal saasinājusi nespēja vienoties par satiksmes ministra kandidātu, ir salīdzināma ar Rūdolfa Blaumaņa noveli "Nāves ēnā" un tikai no pašiem koalīcijas partneriem ir atkarīgs, vai "ledus gabals sasniegs sauszemi", piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" tēlaini izteicās Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents, jautāts par situāciju valdībā, kurā jaunus kašķus izraisījusi nespēja vienoties par satiksmes ministra amatam izvēlēto Anrija Matīsa kandidatūru, sacīja: "Man tas atgādina (...) Rūdolfa Blaumaņa "Nāves ēnā", tā šobrīd ar valdību izskatās." Turpinot šo tēlaino salīdzinājumu, Bērziņš sacīja, ka partijām vēl ir iespēja uzpūst stiprāku vēju, lai ledus gabals tomēr sasniegtu sauszemi un nenogrimtu.

Vēlēšanu tuvums ir viens no iemesliem, kāpēc ir radušās nesaskaņas valdībā, Bērziņš mudināja koalīcijas partnerus necensties celt savu popularitāti, izmantojot lētus paņēmienus. Prezidents sacīja, ka ir jāvērtē padarītais un vēl darāmais.

Komentējot Nacionālās apvienības (NA) nevēlēšanās atbalstīt Matīsu satiksmes ministra amatā, Bērziņš bilda - NA jūtas nenovērtēta un tādēļ šādi rīkojas. "NA jūtas nenovērtēti, viņiem ir par maz ietekmes," sacīja Bērziņš, šādi skaidrojot apvienības rīcību.

Izsakoties par Matīsa kandidatūru, Bērziņš bilda, ka viņš ir profesionālis. Prezidents sacīja, ka viņam ir neizprotami pārmetumi par Satiksmes ministrijas pēdējām neveiksmēm, piemēram, jautājumu par vilcienu konkursu, kura izgāšanos pārmet ministrijas valsts sekretāram. Bērziņš retoriski jautāja - kur tad paliek paša ministra atbildība. Tajā pašā laikā Bērziņš atzina, ka ir dīvaini, ka koalīcijas virza kandidātu, kuru visi koalīcijā neatbalsta.

Jau ziņots, ka NA neatbalsta Matīsa iecelšanu satiksmes ministra amatā un uzskata, ka "Vienotībai" jāuzņemas politiskā atbildība par satiksmes nozari. Tā pēc frakcijas sēdes žurnālistiem sacīja apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Par Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam vienojušies "Vienotības" pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri, veidojot koalīciju, uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!