Foto: F64
Koalīcijas partiju atbalsts idejai par tautas vēlētu Valsts prezidentu nav vienots, žurnālistiem pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes apliecināja partiju pārstāvji.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka jautājums nav izlemts, jo ZZS veido vairāki politiskie spēki un nav teikts, ka ieceri atbalstīs visa apvienība.

Brigmanis kā Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs personīgi pauda atbalstu idejai par tautas vēlētu prezidentu, taču Latvijas Zaļajai partijai un atsevišķiem citiem deputātiem esot atšķirīgs viedoklis. 

"Vienotība" savu nostāju varētu atklāt pēc valdes sēdes, savukārt Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka šis ir solis "diskusijas atvēršanas virzienā", un uzsvēra, ka daļa sabiedrības vēlas tautas vēlētu prezidentu. Nacionālajai apvienībai par to bijuši dažādi viedokļi. "Man šķiet, ka šo regulējumu noteikti nevarētu attiecināt uz nākamajām vēlēšanām," personīgo viedokli pauda Bērziņš. 

Saskaņā ar koalīcijas līgumu ZZS šajā jautājumā var atbalstīt opozīcijas piedāvājumu. 

Jau vēstīts, ka frakcija "No sirds Latvijai" un deputāti no Latvijas Zemnieku savienības, partijas "Saskaņa" , Latvijas reģionu apvienības un Nacionālās apvienības iesnieguši priekšlikumu par tautas vēlētu Valsts Prezidentu. Piedāvātie Satversmes grozījumi paredz, ka Valsts Prezidentu ievēlē tauta uz pieciem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās. Grozījumu projekts paredz, ka Valsts Prezidenta ievēlēšanas kārtību noteiks sevišķs likums.

Satversmi Saeima var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Grozījumi jāpieņem ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa pilnvaru termiņš beidzas 2015.gada vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!