Foto: Reuters/Scanpix

Koalīcijas partijas pirmdien vienojušās otrdien skatīt valdības rīcības plānu par bēgļiem ar Nacionālās apvienības (NA) rosinātajiem precizējumiem, žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Straujuma norādīja, ka NA precizējumi bijuši vairāk tehniski, kā arī daži pēc būtības.

"Bet tie nekavēs rītdien valdībā izskatīt un virzīties uz priekšu," viņa sacīja.

NA valdes loceklis un Saeimas deputāts Rihards Kols sacīja, ka koalīcijas partiju darba grupa rīcības plāna izvērtēšanai un apstiprināšanai pagājušajā nedēļā detalizēti izskatījuši plānu.

"Bija precizējums no Nacionālās apvienības puses par to, ka ir jābūt nodrošinātiem informatīvajiem ziņojumiem patvēruma meklētājiem par sociālekonomiskajiem apstākļiem Latvijā, pretnostatot šos datus ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu datiem," viņš pauda.

Savukārt saistībā ar infrastruktūras izbūvi NA rosinājusi Iekšlietu ministrijai (IeM) izstrādāt alternatīvus plānus "Mucenieku" teritorijas pārbūvei. Partiju apvienība arī kategoriski iestājusies pret latviešu valodas prasību samazināšanu bēgļiem, un iebildums ticis ņemts vērā.

Jau ziņots, ka IeM bēgļu uzņemšanas sistēmas izveidošanai nepieciešamo summu aplēsusi 15,4 miljonu eiro apmērā. Daļu naudas plānots iegūt no Eiropas Savienības fondiem - 42% jeb 6,5 miljonus eiro, daļu no valsts budžeta - 4,5 miljonus eiro un daļu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" - 4,4 miljonus eiro.

Iepriekš sistēmas izveidei, gatavojoties bēgļu uzņemšanai turpmāko divu gadu laikā, tika minēti 16 miljoni eiro, ko vairākas amatpersonas novērtēja kā pārāk lielu summu.

Bēgļu integrācijas plāna skatīšana valdība tika vairākkārt atlikta.

Pirmo pārvietoto personu Latvija varētu sagaidīt ziemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!