Foto: Valsts nekustamie īpašumi

Koalīcijai līdz 13. maijam ir iespējams vienoties par kopīgu prezidenta amata kandidātu, pirmdien, 17. aprīlī, pēc koalīcijas partneru sanāksmes preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis kariņš (JV).

Premjers informēja, ka pirmdien notikusi pirmā koalīcijas diskusija par maijā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Viņš uzsvēra, ka patlaban koalīcijai nav viena kopīga Valsts prezidenta amata kandidāta, vienlaikus pieļaujot iespēju, ka līdz 13. maijam, kad noslēgsies prezidenta amata kandidātu pieteikšanas laiks, koalīcija varētu vienoties par vienu kandidātu.

"Manuprāt, vēlams, ka koalīcija vienojas par vienu kandidātu. Tas atvieglotu visu iesaistīto personu darbu un radītu zināmu prognozējamību," teica Kariņš.

Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Jurģis Klotiņš sacīja, ka līdz ar "Apvienotā saraksta" (AS) izveidotāja, uzņēmēja Ulda Pīlēna paziņojumu par gatavību kandidēt uz Valsts prezidenta amatu ir sācies priekšvēlēšanu periods.

Viņš atzina, ka NA ir sava procedūra, kādā politiskais spēks diskutē un lemj par prezidenta amata kandidātiem, un tuvākajā laikā partijas vadītājs nāks klajā ar informāciju par Valsts prezidenta vēlēšanām.

Savukārt AS frakcijas vadītājs Edgars Tavars piekrita, ka koalīcijai nav vienota kandidāta, tomēr sev ir izvirzījis viens kandidāts – Pīlēns.

Tavars no koalīcijas partneriem sagaida skaidru pozīciju, kas būs viņu potenciālie Valsts prezidenta amata kandidāti, lai sāktu kvalitatīvas diskusijas.

Kā ziņots, Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 31. maijā, bet Saeimas deputātiem kandidatūras jāizvirza no 9. līdz 13.maijam. Par gatavību sēsties prezidenta krēslā paziņojis partiju apvienības "Apvienotais saraksts" dibinātājs, uzņēmējs Uldis Pīlēns, savukārt līdzšinējais Valsts prezidents Egils Levits vēl nav atklājis, vai kandidēs uz otru termiņu.

Politikas eksperte, "Providus" vadītāja un vadošā pētniece Iveta Kažoka raidījumā "Kāpēc" atzina – ja vēlēšanās piedalīsies tikai Levits un Pīlēns, pašreizējam Valsts prezidentam tikpat kā nav izredžu tikt pārvēlētam.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle komentēja, ka Levitam lēmumu par kandidēšanu vai nekandidēšanu būtu jāpieņem iespējami drīz, lai partijām, kas ir viņa "aizmugurē" būtu skaidrs, kā rīkoties tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!