Foto: LETA

Pagājušā gadā Finanšu ministrija ir samaksājusi vairāk nekā 25 000 latu jeb 35 571 eiro kompensācijās par zaudētām tiesvedībām jautājumos, kas vairāk vai mazāk saistīti tieši ar sadzīves apstākļu jautājumiem, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē sacīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

Jau ziņots, ka patlaban IeVP veic ieslodzījuma vietu auditu.

Kā šodien sēdē minēja Spure, šāds audits nav veikts pēdējos desmit gadus. Tā mērķis galvenokārt ir pārmērīt visas sadzīves telpas cietumos, lai saprastu, cik lielā mērā Latvija patlaban var nodrošināt ES normatīvajos aktos noteiktos četrus kvadrātmetrus uz vienu ieslodzīto kamerā. No tā ir atkarīgi arī vairāki tiesvedības riski, kas, kā atzina Spure, Latvijas cietumu sistēmā ik gadu esot diezgan paprāvi.

Auditā tiek identificēti tādi rādītāji kā apgaismojums, ventilācija, apmēbelējums, sanitārais mezgls. Pēc audita rezultātiem tiks pieņemts lēmums vietām, kurās IeVP no sev piešķirtā valsts budžeta līdzekļiem renovēt telpas nespēj, un sliktā stāvokļa dēļ cilvēki tajās nav izvietojami. Šīs telpas būs paredzēts uz laiku slēgt, līdz IeVP spēs situāciju uzlabot.

Kopā šogad budžetā kapitālajiem izdevumiem IeVP piešķirti 359 000 latu (510 810 eiro). Latvijā patlaban ir 12 ieslodzījuma vietas, neskaitot Cēsu cietumu ar jauno infrastruktūru un Vecumnieku atklāto cietumu, kuru infrastruktūra ir daudz labākā stāvoklī. Pēc Spures aprēķiniem, katram cietumam budžetā kapitālajiem izdevumiem patlaban atvēlēti 35 000 latu (49 800 eiro).

Summa ir stipri nepietiekama, lai spētu veikt visas nepieciešamās sistēmas sakārtošanas darbības, sacīja Spure.

Spure komisijas sēdē norādīja, ka telpu auditēšana iespējama ievērojamā ieslodzīto skaita samazinājuma dēļ, kas ļauj IeVP arī variēt ar ieslodzīto izvietojumu atbilstoši soda izpildes režīmam.

Jau ziņots, ka patlaban Latvijas ieslodzījuma vietās atrodas 5112 cilvēki un salīdzinājumā ar pagājušo gadu cietumnieku skaits ir samazinājies par apmēram tūkstoš ieslodzītajiem.

IeVP priekšniece samazinājumu skaidrojusi ar pērn pieņemtajiem grozījumiem likumos, kas samazināja soda sankcijas par atsevišķiem noziegumiem. Tāpat arī kopējais valsts iedzīvotāju skaita samazinājums ietekmējis to, ka cietumnieku ir mazāk, turklāt daļa ieslodzīto tiek izdoti ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!