Foto: LETA

Valsts kanceleja ir neizpratnē par biedrības "Nacionālo vērtību saglabāšanas misija" centieniem apturēt Ministru kabineta ēkas kāpņu rekonstrukciju, apstrīdot Rīgas Domes izsniegto būvatļauju. Vairākus mēnešus ilgušie remontdarbi ir pabeigti, taču kāpnes nu nevar nodot ekspluatācijā un jāgaida pašvaldības lēmums.

Biedrība dibināta pirms nepilniem četriem mēnešiem, un tās pārstāvji saistīti ar būvniecības uzņēmumu SIA "Pro Dev", kas iepriekš vairākkārt neveiksmīgi piedalījies Valsts kancelejas izsludinātajos iepirkumos, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā. Biedrība apstrīdējusi to, ka izremontētās kāpnes nav piemērotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane pieļauj, ka šī biedrība varētu būt veidota noteiktu personu interešu vārdā, slēpjoties aiz sabiedrībai sāpīgiem jautājumiem.

"Šādi gadījumi, kā zināms, nav retums, un tādējādi tiek kropļots priekšstats par pilsonisko sabiedrību un tās misiju – pārstāvēt sabiedrības intereses. Šādi gadījumi paralizē ēku rekonstrukcijas procesus un rada būtiskus apgrūtinājumus to darbībā, piemēram, ārvalstu vizīšu organizēšanā, padarot par neiespējamu tuvākajā laikā Ministru kabinetā rīkot sabiedriskus un plaši apmeklētus pasākumus. Tādēļ ir būtiski izvērtēt būvniecības regulējumu, novēršot iespējas nepamatoti apturēt būvniecības procesus savtīgās interesēs," skaidro Dreimane.

Viņa norāda, ka biedrības pieteikumā minētais galvenais arguments rekonstrukcijas apturēšanai – vides pieejamības trūkums Brīvības bulvāra 36 ēkā – ir nepamatots un neatbilst patiesībai. Ēku komplekss Brīvības bulvārī 36 ir stratēģiskas nozīmes objekts, tajā atrodas Augstākā tiesa, Ministru kabinets, Valsts kanceleja, Pārresoru koordinācijas centrs un Tieslietu ministrija.

Lai iekļūtu ēkā, darbojas caurlaižu režīms – personām iepriekš jāpiesakās un jāsniedz informācija par apmeklējuma mērķi. Šajā posmā tiek precizēts, vai cilvēkam nepieciešams atbalsts kustībai ar ratiņkrēslu, lai viņam nodrošinātu ērtu iekļūšanu un pārvietošanos apmeklējuma laikā.

"Arī turpmāk, tāpat kā līdz šim, cilvēkiem ar kustību traucējumiem tiks nodrošinātas iespējas ērti iekļūt un pārvietoties minētajā ēku kompleksā. Līdzšinējā prakse uzskatāmi apliecina esošās kārtības funkcionalitāti – starp Valsts kancelejas un Ministru kabineta apmeklētājiem regulāri ir cilvēki arī ar invaliditāti gan no Latvijas, gan ārvalstīm," skaidro Dreimane.

Tāpat viņa norāda, ka pirms Ministru kabineta kāpņu rekonstrukcijas uzsākšanas Valsts kanceleja konsultējās ar organizāciju SUSTENTO, kas ir nozīmīgs valdības stratēģiskais partneris dažādu sociālo projektu īstenošanā. Turklāt SUSTENTO ir viena no kompetentākajām un aktīvākajām organizācijām Latvijā, kas pārstāv cilvēkus ar invaliditāti, viņu intereses un vajadzības.

Valsts kanceleja uzsver, ka jau nākamgad ēku kompleksā Brīvības bulvārī 36 vides pieejamība tiks vēl vairāk uzlabota, izveidojot uzbrauktuvi no Augstākās tiesas ieejas puses. Savukārt tuvāko trīs gadu laikā Valsts kancelejā plānots izveidot iedzīvotāju informācijas centru, kur ikvienam būs iespēja iekļūt arī bez iepriekšējas pieteikšanās.

Informācijas centrā tiks izveidota ērta uzbrauktuve cilvēkiem ar kustību traucējumiem, un uzbrauktuves projekts tiks izstrādāts ciešā sadarbībā ar "Apeirons", SUSTENTO un citām NVO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!