Foto: F64

Kopš valstī izsludināta ārkārtējā situācija, proti, kopš 12. marta Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju veikusi 19 542 preventīvas pārbaudes. Šajā laikā sāktas 499 administratīvās lietvedības, liecina likumsargu apkopotie dati.

Tāpat nepilna mēneša laikā policisti noformējuši arī 105 administratīvā pārkāpuma protokolus un sākuši 331 resorisko pārbaudi.

Lielākoties likumsargi pārkāpumus fiksējuši Rīgā un tās apkārtnē. Dati liecina, ka šajā reģionā kopumā līdz šim sāktas 270 lietvedības, noformēti 45 protokoli un sāktas 137 resoriskās pārbaudes.

Zemgalē policisti sākuši 71 lietvedību, noformējuši 13 protokolus un uzsākuši 68 resoriskās pārbaudes. Vidzemē – 18 lietvedības, 46 protokoli un 60 resoriskās pārbaudes. Kurzemē – 15 lietvedības, viens protokols un 25 resoriskās pārbaudes. Savukārt Latgalē likumsargi uzsākuši 125 lietvedības un 41 resorisko pārbaudi.

Paralēli pārbaudēm un lēmumiem par administratīvās lietvedības sākšanu, protokolu noformēšanu un resoriskajām pārbaudēm, Valsts policija ik dienu iedzīvotājiem skaidro noteiktos ierobežojumus un preventīvi aicina noteikumus nepārkāpt.

Valsts policija joprojām aicina strikti ievērot visas ar ārkārtējo situāciju noteiktās prasības, tādējādi nepakļaujot riskam ne sevi, ne apkārtējos iedzīvotājus.

Visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim. 29. martā, Ministru kabinets lēma par papildu piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, turpmāk nosakot stingrākus pulcēšanās ierobežojumus publiskās vietās. Tagad pulcēšanās publiskās iekštelpās un ārtelpās ierobežota līdz diviem cilvēkiem un ar divu metru atstarpi no pārējiem. Izņēmums ir vienas ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Tāpat ziņots, ka Saeima pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), nosakot bargākus sodus par ar Covid-19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu pārkāpumiem. Iepriekš LAPK 176.2. pants paredzēja, ka iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro.

Līdz ar grozījumiem, kas stājušies spēkā, sods par šiem pārkāpumiem fiziskām personām ir līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām līdz 5000 eiro.

Vienlaikus ar grozījumiem noteikta arī administratīvā atbildība personai, kura nesniedz informāciju, ka ir slima ar infekcijas slimību, ir bijusi kontaktā ar inficētu personu vai bijusi infekcijas perēklī laikā, kad valstī saistībā ar attiecīgās infekcijas slimības izplatību izsludināta ārkārtējā situācija. Par minēto administratīvo pārkāpuma izdarīšanu policija varēs piemērot naudas sodu no desmit līdz 2000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!