Foto: LETA

Kopš gada sākuma tiesās ir veidojies neizskatīto lietu uzkrājums, lai gan Covid-19 pandēmijas laikā tās izņēmuma gadījumos arī strādāja klātienē, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Ministrs atzina, ka neizskatīto lietu apjoms nav tik liels, bet tomēr tiesās ir uzkrājušās 5% neizskatīto civillietu, bet krimināllietās tie ir 10%, īpaši pirmās instances tiesās.

Viņš stāstīja, ka ir izņēmuma gadījumi, kad tiesas strādā klātienē, lai gan ar katru dienu pieaug attālināto tiesas sēžu procents. "Nevar noliegt, ka ne visi tiesneši ir uz "Tu" ar jaunajām tehnoloģijām. Tomēr no ministrijas puses tiek darīts viss iespējamais, lai tādus tiesnešus apmācītu," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā no 13. marta līdz 9. jūnijam Latvijas tiesās tika izskatīts vairāk lietu nekā tajās saņemts, liecināja Tiesu administrācijas sniegtā informācija.

Attiecīgi pirmās instances tiesās minētajā laikā bija saņemtas 10 529 lietas, bet izskatītas 10 952. Savukārt apelācijas instancē saņemtas 2052 lietas, bet izskatītas 2029.

Administrācijā arī norādīja, ka šajā laikā samazinājies rajonu (pilsētu) tiesās saņemto lietu skaits, un par 18% pieaudzis neizskatīto krimināllietu skaits šajās tiesās.

Tāpat šajā laikā 1087 tiesas sēdes notikušas videokonferences režīmā. Kopumā videokonferencēs pavadītas 3986 stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!