Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Pēc toreizējā prezidenta Valda Zatlera izdotā rīkojuma Nr.2 ar rosinājumu atlaist 10.Saeimu pašreizējā 11.Saeimā oligarhu vieta nav palikusi tukša, bet tā ir kļuvusi citādāka - pašlaik ir daudz lielāka konkurence par ietekmi, sarunā ar portālu "Delfi" atzīst korupcijas pētnieks un mācībspēks Valts Kalniņš.

Analizējot partiju un valsts pārvaldes iestāžu darbu, neesot pamata ilūzijām, ka pēc Zatlera pieteiktā kara "vecajiem tikumiem" tie ir izzuduši. To apliecina, piemēram, iekavējies un daudzus jautājumus radījušais fotoradaru projekts un vilcienu iepirkuma problēmas.

"Dzīvot pārliecībā, ka viss ir kārtībā un pie varas ir tīrā un godīgā koalīcija, nav pamata. Oligarhu vieta noteikti nav palikusi tukša – tā ir kļuvusi citādāka, jo vairs nevar runāt par atsevišķu personu konsolidētu ietekmi – pašlaik ir vērojama daudz lielāka konkurence par ietekmi," vērtēja korupcijas pētnieks.

Tajā pat laikā nevarot noliegt, ka politiķi kopš pašreizējās Saeimas darba sākuma kopumā ir kļuvuši atsaucīgāki dažādām ilgi gaidītām likumdošanas iniciatīvām, sacīja Kalniņš.

To apliecinājusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka vienbalsīgā ievēlēšana, un līdz ar to normalizējies šīs iestādes darbs.

Uz pozitīvām tendencēm norāda arī Saeimas lēmumi, piemēram, kriminālatbildības ieviešana par pārkāpumiem partiju finansēšanas jomā, mantiskā stāvokļa deklarēšanas likuma grozījumi, pakāpeniskā valsts uzņēmumu pārvaldības sakārtošana, kā arī jaunā valdības koncepcija par valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, pauda pētnieks.

Kalniņš arī uzsvēra, ka lēnām uzlabojas sabiedrības uzticība parlamentam un valsts pārvaldei, taču tas ir saistāms ar ekonomikas atlabšanu un citiem procesiem, tātad nav vērtējams kā pašas Saeimas panākums.

Jau vēstīts, ka pērn maijā, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Jūnija sākumā Saeima nepārvēlēja Zatleru Valsts prezidenta amatā, un  par prezidentu kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts, no Vidzemes ievēlētais eksbaņkieris Andris Bērziņš. Referendumā ar 94,3% balsu 10.Saeima tika atlaista, bet Zatlers ar savu Reformu partiju iesaistījies politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!