Foto: Valsts kanceleja

Korupcijas pilnīga izskaušana prasa laiku, otrdien, 25. janvārī, preses konferencē atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Komentējot starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" publicēto jaunāko Korupcijas uztveres indeksu, kurā Latvijas rādītājs ir uzlabojies, taču tas aizvien turpina atpalikt no citām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīm, Kariņš pauda, ka uztvere par augstu korupcijas līmeni Latvijā ir 30 gadu sena.

Tajā pašā laikā premjers pauda, ka pēdējos gados ir panāktas izmaiņas un korupcijas uztvere uzlabojas. "Paies laiciņš, kamēr sakārtosim visas sistēmas, pilnībā izskaužot korupciju. Tas nav darbs, ko var paveikt vienā gadā," sacīja Kariņš.

Ministru prezidents norādīja uz viņa vadītās valdības paveikto, pirms trim gadiem īstenojot finanšu nozares kapitālo remontu, kas arī kalpojis par pamatu, lai sabiedrībā uzlabotos korupcijas uztvere. Pēc Kariņa teiktā, par situācijas uzlabošanos liecina arī pieaugošās ārvalstu tiešās investīcijas.

"Korupcijas uztveres indekss ir atspulgs, un mēs neatslābsim, bet turpināsim strādāt šajā virzienā. Tas ir tas, ko mēs kā valdība esam apņēmušies," uzsvēra Kariņš.

Savukārt tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) ieskatā, korupcijas uztveres indekss ir atkarīgs no politiskās situācijas. Viņš uzsvēra, ka šī ir labākā valdība kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, bet, mainoties politiskajai situācijai, izrāviens Korupcijas uztveres indeksā nebūs iespējams vai pat vēl pasliktināsies.

Kā piemēru Bordāns minēja vilcienu iepirkumu, kas iepriekšējo valdību laikā bijis saistīts ar korupcijas skandāliem, bet šai valdībai izdevās noslēgt vilcienu iepirkumu.

Jau ziņots, ka 2021. gadā Latvijas Korupcijas uztveres indeksa rādītājs, salīdzinot ar 2020. gadu, ir pieaudzis par diviem punktiem, sasniedzot 59 punktus no 100. Tādējādi Latvijas rādītājs starp 27 ES valstīm ierindojas 15. vietā, kas ir kāpums par divām vietām, salīdzinot ar 2020.gadu. Tomēr ES valstu vidējais rādītājs ir augstāks – 64 punkti.

Savukārt starp 37 OECD valstīm Latvijas rādītājs ierindojas 26. vietā, kas arī ir kāpums par divām vietām kopš 2020.gada. OECD valstu vidējais rādītājs ir 67 punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!