Foto: LETA

Grīziņkalna apkaimes biedrība vērsusies pie Rīgas domes vadības, aicinot "rast tūlītēju risinājumu kritiskai drošības situācijai, kas ir izveidojusies Grīziņkalna parkā".

Biedrībā pauž satraukumu par vairākiem pusaudžu vardarbības gadījumiem, kuriem, pēc viņu paustā, ir saistība ar Grīziņkalna parkā notiekošajiem pasākumiem.

"Pašplūsmā atstātā bērnu un jauniešu antisociālā uzvedība, kas šobrīd jau ir pārvērtusies sistemātiskos kautiņos ar cietušiem jauniešiem ir pilnībā nepieļaujama," norādīts paziņojumā, kas izplatīts vietnē "Twitter".

Tāpat tur skaidrots, ka 7. jūnijā pasākuma "Ghetto Games" laikā Grīziņkalna parkā notika divi incidenti, kas saistīti ar bērnu un jauniešu vardarbību. Cietuši nonākuši mediķu aprūpē, kā arī situācijā iesaistījusies Valsts policija.

Biedrībā uzskata, ka "situācija ir kritiska", un piemin pasākumu "Ghetto Games", kas esot par iemeslu tam, ka "vietējie iedzīvotāji izvairās no parka apmeklējuma, parkam kļūstot par atstumtības zonu, kur jaunieši lieto alkoholu, iespējams, arī narkotikas".

Iedzīvotāji pieprasa pastiprināt policijas klātbūtni parka teritorijā, kā arī "Ghetto Games" nodrošināt papildu apsardzi.

Pastiprinās apsardzi


Rīgas vicemēre Linda Ozola portālam "Delfi" norādīja, ka pasākuma rīkotāji apņēmušies pastiprināt apsardzi pasākumam piegulošajā teritorijā, savukārt Rīgas pašvaldības policija attiecīgi pieskaņos savus patruļas maršrutus.

Rīgas pašvaldības policija Ozolai sniegusi informāciju, ka drošības situācija un nepieciešamie uzlabojumi Grīziņkalnā pārrunāti ar pasākuma rīkotājiem "Ghetto Games" un Grīziņkalna apkaimes biedrību trešdien, 7. jūnijā, atsevišķi sasauktā sapulcē, reaģējot uz minētajiem incidentiem.

"Vienlaikus jāatzīmē, ka pastiprināta policijas klātbūtne ir tikai viens no risinājumiem, kas konkrētajā vietā uz brīdi var uzlabot situāciju, tomēr tas nerisina problēmas cēloņus," norāda Ozola. Riskam pakļauto bērnu un jauniešu aprūpe "daudzus gadus bijusi atstāta novārtā un problēmas risinātas drīzāk ielāpu veidā. To pēdējos mēnešos izjūtam īpaši skaudri", skaidro politiķe.

Šobrīd kopā ar Rīgas domes Labklājības departamentu, Izglītības departamentu, Rīgas pašvaldības policiju, Valsts policiju, jauniešu un bērnu nevalstiskajām organizācijām ir sākts darbs pie sistemātiska pārnozaru risinājuma, lai cīnītos ar problēmas cēloņiem.

"Mums jāatrod veidi, kā varam procesā iesaistīt visas puses – skolu, vecākus, ģimeni un ar bērnu aprūpi saistītās institūcijas. Ir jāveicina preventīvie pasākumi skolās, lai tās būtu droša vide mūsu bērniem. Esam situācijā, kad nevaram atļauties zaudēt nevienu pašu bērnu. Demogrāfijas cipari runā paši par sevi," izsakās politiķe.

Kā par drošību un kārtību atbildīgā Rīgas vicemēre Ozola arī "apņēmusies aktīvi virzīt šo procesu uz priekšu un rast risinājumus cēloņiem, kas šobrīd apdraud mūsu sabiedrības veselīgu nākotni".

Jau ziņots, ka Valsts policija sākusi kriminālprocesu par konfliktu starp divām nepilngadīgām jaunietēm un miesas bojājumu iespējamu nodarīšanu, apliecināja policijā.

Piekautās meitenes māte Latvijas Radio sacījusi, ka uzbrukums noticis 7. jūnijā. Viņas meita, kura ir 13 gadus veca, vakarā kopā ar draudzeni gājusi uz kādu "Ghetto Games" pasākumu Grīziņkalnā, kur uzbrukusi kāda cita, dažus gadus vecāka meitene.

Uzbrukums arī esot nofilmēts un šajā video redzams, kā kāda pusaudze otrai uzbrūkošā tonī jautā, kā viņa viņu esot nosaukusi, un pēc tam, kad viņa saņem atbildi, seko sitiens pa galvu. Nākamajā kadrā meitene, kura tika sista, sēž zemē, šņukst un lūdzas piedošanu, bet otra pusaudze atkārto savu jautājumu, tad atkal spēcīgi iesit meitenei pa seju un vēl izsaka draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!