Foto: LETA

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu pārvaldes (ENAP) priekšnieka Gata Gudermaņa dalība divos ar kontrabandas iznīcināšanu saistītos uzņēmumos no ētiskā viedokļa neizskatās "smuki", taču risku izvērtējumā likumpārkāpums nav konstatēts, portālam "Delfi" sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Valsts policijas šefs norādīja, ka pēc struktūras izvērtējuma, ko uzdevis iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), un iespējamiem priekšlikumiem par izmaiņām pārvaldes sistēmā varēs spriest par tālāko rīcību.

"Jautājums ir par kapacitāti, proti, daudz plašāks. Kopumā Valsts policija savus uzdevumus izpilda, bet sarežģīto un apjomīgo lietu izmeklēšanā intelektuālā potenciāla un resursu trūkst," vērtējot ENAP darbību, sacīja Ķuzis.

Kā norādīja policijas šefs, runa nav par to, ka policisti neprastu izmeklēt ekonomisko noziegumu lietas vai pierādīt personu vainu. "Šis gads iezīmējies ar lielu un sarežģītu lietu nākšanu klāt. Tas nozīmē, ka ir nepieciešama pārstrukturizācija šajā vienībā, fokusējoties uz trim galvenajiem virzieniem," norādīja Valsts policijas priekšnieks.

Pirmkārt, nepieciešams izvērtēt Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes kapacitātes un funkciju savienību. Kā skaidroja Ķuzis, tas nozīmē pārskatīt, vai visas lietas, kuras pēc piederības nonāk ENAP, patiešām būtu izmeklējamas šīs pārvaldes darbiniekiem. Proti, nepieciešams izvērtēt iespēju pārvaldei atstāt tikai sarežģīto ekonomisko noziegumu izmeklēšanu, mazākas un vienkāršākas lietas uzticot citām policijas struktūrvienībām.

Otrkārt, jāizvērtē ar darba organizāciju saistīti jautājumi. Līdz ar to varētu secināt, vai struktūrvienības vadība ir spējīga organizēt darbu un vai tas tiek darīts optimālā līmenī.

Savukārt kā trešo nepieciešamo darbību ENAP kapacitātes celšanai Ķuzis minēja nepieciešamību piesaistīt papildu finansējumu, lai ekonomisko noziegumu izmeklētājiem varētu palielināt atalgojumu. Vienlaikus Ķuzis norādīja, ka nākamgad vairāk kā 800 000 eiro no Valsts policijas budžeta tiks piešķirti ekonomisko un tautsaimniecībā izdarīto noziegumu izmeklētājiem.

Savukārt saistībā ar pirmajiem diviem jautājumiem Valsts policijas vadības dienaskārtībā, Ķuzis minēja, ka jau nākamā gada pirmajā pusē varēs iegūt secinājumus "par tāda kā audita rezultātiem". Valsts policijas priekšnieks norādīja, ka ENAP darbības izvērtējums ir jāveic pašam pārvaldes priekšniekam Gatim Gudermanim. Viņš Valsts policijas priekšniekam Ķuzim prezentēs savu redzējumu par ENAP darbību un nepieciešamajām strukturālajām izmaiņām. Savukārt no secinājumiem izrietēs tālākā darbība, norādīja Ķuzis.

Viņš sacīja, ka no iekšlietu ministra saņēmis uzdevumu izvērtēt pašu ENAP struktūru un tās darbību, nevis kāda konkrēta struktūrvienības darbinieka darbu. "Runa ir par sistēmu. Viens cilvēks pats nekad neko nevar izdarīt. Ja kaut kas neiet, tad jāsaprot, vai tajā mehānismā ir nepieciešamas izmaiņas. Mainīt cilvēkus mainīšanas dēļ nav jēgas. Ir jāsaprot, kā dzīvot tālāk, un kāds ir nākotnes skatījums," portālam "Delfi" sacīja Valsts policijas šefs.

Jautāts par Gudermaņa dalību divos ar kontrabandas iznīcināšanu saistītos uzņēmumos, Ķuzis norādīja, ka Gudermanis kā valsts amatpersona ir iesniedzis deklarāciju, kur tas ir norādīts. Savukārt riska izvērtējumā secināts, ka netika konstatēts likumpārkāpums. Ķuzis minēja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par šo faktu ir uzsācis pārbaudi, kas zināmā mērā atvieglo pašas policijas darbu.

"Mēs nesaskatījām interešu konfliktu. Vairāk kā 25% policijas darbinieku strādā arī citās vietās, un viņi to nedara tāpēc, ka viņiem nebūtu ko darīt," teica Valsts policijas šefs.

Ķuzis sacīja, ka ar Iekšējās drošības biroja vadītāju ir pārrunājis šo jautājumu. Tomēr viņš atzina, ka informācija, kas izskanējusi saistībā ar Gudermaņa uzņēmējdarbību, "neizskatās smuki". Vienlaikus Ķuzis pauda gandarījumu par KNAB iesaisti, kā arī pārliecību - ja KNAB būtu saskatījis pārkāpumu, tad "sen jau būtu klāt".

"No ētiskā un policijas prestiža tas nav labi un neizskatās smuki," atzina Ķuzis.

Runājot par nākotni, Ķuzis pauda cerību, ka ENAP pārstrukturizēšanās un papildus finansējums situāciju uzlabos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!