Foto: DELFI

Labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL/KPV LV) ir starp tiem valdības pārstāvjiem, kas drebina luksoforu. Pašu pieņemtais "luksofora princips" Covid-19 diktēto ierobežojumu mazināšanai ticis ministru apšaubīts jau pirmajās nedēļās pēc tā ieviešanas. "Nevar ilgstoši – gadu vai vairāk – noturēt cilvēkus mājās. Stress un spriedze pieaug," intervijā portālam "Delfi" to komentē ministre, kuras pašas pārraudzības jomā pēdējos mēnešos par spriedzes trūkumu nevarēja sūdzēties. Sociālās aprūpes centros (SAC) Covid-19 uzliesmoja kā neuzmanīgi izmests sērkociņš sausā zālē, un nu jau vīrusu esot izslimojusi aptuveni trešā daļa pansionātu iemītnieku.

Kāpēc informēšana notiek tikai tagad?

Droši vien tāpēc, ka nebija sagaidāms, ka tikai pavisam neliela daļa tā pavisam noteikti teiks, ka grib vakcinēties. Ir viena liela daļa, kas nogaida, skatīsies, kā citiem, un tad tikai [vakcinēsies].

Prognozējāt, ka būs lielāka atsaucība?

Es domāju, ka mēs vispār kā valdība domājām, ka atsaucība būs lielāka. Viena daļa cilvēku arī ļoti ietekmējas no dezinformācijas, un vienu brīdi dezinformācija bija tiešām ļoti agresīva un masīva. Arī aprūpes centros darbinieki dažkārt paļāvās uz dažādām spekulācijām par Covid-19. Vismaz viens gadījums bija, kad bija jāatlaiž darbinieks, kas paļāvās uz provokācijām un atteicās nēsāt masku. Bet, kad darbinieki redzēja, ka cilvēki tiešām saslimst, ka ir smagi gadījumi un ir arī nāves, tad viņi teica: "Jā, kā es vispār varēju noticēt, ka tāda kovida nav?"

Tad ir jautājums: cik lielā mērā pie uzliesmojumiem ir vainojama šāda darbinieku nevērība?

Vai ir kaut kas tāds, ko jūs būtu darījusi citādi, lai palīdzētu izvairīties no tādiem uzliesmojumiem?

Pēc kara visi ir gudri, vai ne? Neapšaubāmi, vienmēr var darīt labāk, būtu galīgi aplami, ja es teiktu: "Nē, nē, nekādu kļūdu mums nebija" Protams, mēs darījām, cik tajā brīdī [iespējams]. Arī paļaujoties uz ekspertiem. Tas, kas iezīmējās, – ar darbiniekiem ir jārunā viņiem saprotamā valodā, ar praktiskiem piemēriem. Nepietiek ar to vien, kas ir sarakstīts vadlīnijās.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!