Foto: LETA

Pensiju indeksācija nav paredzēta, lai būtiski palielinātu pensijas apmēru vai nodrošinātu papildu atbalstu, komentējot Latvijas Pensionāru federācijas ierosinājumu veikt pensiju indeksāciju vienādā summā visiem pensionāriem, pauda Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Sandra Stabiņa.

Kā iepriekš sacīja Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš, lai uzlabotu mazo pensiju saņēmēju stāvokli, jāpanāk, ka pensiju indeksācija notiek vienādā summā visiem pensionāriem.

Tikmēr LM pārstāve norāda, ka pensiju indeksācijas mērķis ir kompensēt inflācijas ietekmi uz pensijas apmēru, tātad, lai saglabātu piešķirtās pensijas sākotnējo vērtību, nevis lai ievērojami palielinātu pensijas apmēru vai nodrošinātu papildu atbalstu noteiktām personu grupām.

Stabiņa atgādināja, ka pensiju indeksācijā piemērojamais indekss veidojas no faktiskā patēriņa cenu indeksa un daļas no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem. "Pēdējos gados tieši apdrošināšanas iemaksu algas reālais pieaugums veido pensiju indeksācijā piemērojamo indeksu, jo inflācijas ietekme ir ļoti neliela. Piemērojamo faktisko patēriņa cenu un iemaksu algas indeksu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķina, pamatojoties uz tās rīcībā esošajiem datiem un Centrālās statistikas pārvaldes statistikas datiem," sacīja LM pārstāve.

Pēc Stabiņas teiktā, respektējot pašvaldību lomu savu iedzīvotāju dzīves līmeņa nodrošināšanā, valsts ir paredzējusi arī pašvaldības pienākumu sniegt iedzīvotājiem atbalstu sarežģītajos gadījumos.

Kā ziņots, seniori apsver iespēju organizēt protesta akciju budžeta pieņemšanas laikā.

Kā pirmdien Latvijas Pensionāru federācijas Domes sēdes dalībniekiem sacīja federācijas vadītājs Andris Siliņš, viņš neizslēdz iespēju, ka šāda akcija varētu tikt rīkota, tomēr uzskata, ka tās organizēšanas gadījumā senioriem būtu jābūt plaši pārstāvētiem. Pretējā gadījumā akcijai varot būt pat pretējs efekts.

Siliņš sacīja, ka ir Pensionāru federācijai ir divi svarīgi priekšlikumi - pensiju indeksāciju veikt vienādā summā visiem pensionāriem, kā arī izveidot Saeimas Sociālo un darba lietu Pensionāru lietu apakškomisiju, lai pensionāriem svarīgi jautājumi parlamentā neapstātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!