Foto: LETA

Latgales iedzīvotāji jāsaliedē, uzsverot kopējās vērtības un izmantojot kultūras jomu, gan neaizmirstot arī ekonomisko aspektu, izteicās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas deputāte, Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Inese Laizāne.

Komentējot referenduma rezultātus, kurā vairāk nekā puse Latgalē nobalsojušo pauda atbalstu krievu valodai kā valsts valodai, Laizāne uzsvēra, ka pēc šī balsojuma nedrīkst uzskatīt, ka Latgalē dzīvo nodevēji un ka šie cilvēki patiešām ir pret latviešu valodu. "Ir jāsaprot un jāanalizē, kāpēc Latgalē ir šāds rezultāts," teica deputāte.

Kā vienu no iemesliem Latgalē valdošajam noskaņojumam VL-TB/LNNK politiķe minēja to, ka pēdējo gadu laikā "Saskaņas centrs" (SC) ir bijis gandrīz vienīgais politiskais spēks, kas bieži uzrunājis šī reģiona iedzīvotājus, turklāt solot diezgan nepamatotas un rožainas lietas, savukārt citas partijas diemžēl neko daudz nav piedalījušās Latgales cilvēku viedokļa veidošanā.

Laizāne norādīja, ka beidzot kaut kas sācis notikt un arī citi politiskie spēki pievērsuši uzmanību Latgalei, tomēr šis "koks" esot tikai tagad iestādīts un, lai tas nestu augļus, tas centīgi jākopj.

Pēc deputātes domām, Latgalē jāatgādina par tām stabilajām vērtībām, kas tajā savulaik bijušas, turklāt tās jāstiprina ar ekonomiskajiem risinājumiem.

VL-TB/LNNK politiķe skaidroja, ka pēdējo 20 gadu laikā Latgalē pārāk maz ieguldīts kultūras jomā, lai stiprinātu nacionālās vērtības. Tādēļ tagad kultūras jomā būtu jāiegulda vairāk līdzekļu, gan to darot prātīgi kopā ar pašvaldībām un nozares ekspertiem.

Laizāne atzina, ka patriotisma stiprināšanai Latgalē vajadzētu izdot daudz grāmatu un periodikas latgaliešu dialektā, kā arī rūpēties par sabiedrisko pasūtījumu informatīvajā telpā, proti, nodrošinot televīzijā un radio raidījumus latgaliski, kā arī uzlabojot šo mediju pieejamību pierobežā. Tāpat būtu jāsniedz atbalsts bibliotēkām, teātriem, mākslai un mūzikai.

Pēc politiķes domām, deputātiem arī nevajadzētu liegt runāt no Saeimas tribīnes latgaliski.

Savukārt brīvdienu noteikšanu pareizticīgo Ziemassvētkos Laizāne neatbalsta, jo tas nebūtu solis, kas stiprinātu vienotību, bet tikai rosinātu citu konfesiju vēlmi pēc šādiem ieguvumiem. "Sabiedrību saliedē viens datums un vieni svētki," uzsvēra deputāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!